Αντίθεση Κοτζιά και άλλων Ευρωπαίων σε επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία
Την αντίθεση της Ελλάδας σε τυχόν εμπλοκή του NATO στη Συρία εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε τις θέσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίες δήλωσαν αντίθετες στην πρόταση ορισμένων κρατών-μελών για επέμβαση του NATO εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως σημειώνει το skai.gr, o κ. Κοτζιάς προειδοποίησε πως οι πρωτοβουλίες των Συμμάχων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθούν από τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής ως ένας πόλεμος μεταξύ Αράβων και Δυτικών, και επισήμανε ότι ο αραβικός κόσμος ήδη δεν έχει ιδιαίτερα καλή εικόνα για το NATO, γεγονός που θα δυσκόλευε περαιτέρω την αποστολή του.
Υπό τη σκιά της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι η κατάσταση έχει πλέον γίνει πιο περίπλοκη, όμως τόνισε στους ομολόγους του πως αυτό δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει κανέναν από την ύψιστη προτεραιότητα, που είναι η καταπολέμηση του ISIS.
Το κύριο ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη πάντως ήταν τρόποι ενίσχυσης της τουρκικής αεράμυνας, στον απόηχο της κατάρριψης ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά καταδιωκτικά, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ειδικά για το θέμα της Τουρκίας, το NATO επισημαίνει πως «πιθανά» περαιτέρω μέτρα στήριξης της Άγκυρας βρίσκονται υπό εξέταση, με τις αποφάσεις να αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι Σύμμαχοι έχουν παλαιότερα στείλει συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη σε τουρκικές βάσεις, στο πλαίσιο της αεροπορικής εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών.
Η Συμμαχία επαναβεβαιώνει την «υποστήριξή» σε ό,τι φορά την εδαφική ακεραιότητα όλων των μελών της, όμως καλεί εκ νέου Ρωσία και Τουρκία να ακολουθήσουν το δρόμο «της ηρεμίας, της διπλωματίας», για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης. Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει απολογηθεί για το περιστατικό, αντίθετα, έχουν εκατέρωθεν ανακοινώσει οικονομικά μέτρα και αντίμετρα.
Στην παρέμβασή του, ο έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε την ανάγκη να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό μία πολιτική λύση στην συριακή κρίση, καθότι διαφορετικά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία της Βιέννης για τη Συρία, ώστε μέσω της εκπόνησης νέου Συντάγματος και της διεξαγωγής καθαρών εκλογών να επιτευχθεί πολιτική μετάβαση.