Σφοδρή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΝΔ με επίκεντρο την τροπολογία του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη με την οποία θεσμοθετείται η τοποθέτηση διακριτών προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
«Ο κ. Σπίρτζης ως “παλαιόν ΠαΣοΚ” και “νεοΣΥΡΙΖΑίος” δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του. Μοναδικός σκοπός τους την ώρα που η χώρα βρίσκεται στη δυσμενέστερη οικονομική και πολιτική φάση της νεότερης ιστορίας της είναι η “άλωση” του κράτους και οι διορισμοί “ημετέρων”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
«Μετά το πρωτοφανές ατόπημα του υπουργού Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη την περασμένη Παρασκευή να διορίσει έξι άτομα σε τρεις θέσεις προέδρων συγκοινωνιακών οργανισμών, “σπάζοντας” τις θέσεις σε προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγόρευε πρόσφατος νόμος, έρχεται σήμερα με εκπρόθεσμη τροπολογία στο σ/ν “Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις” να νομιμοποιήσει τον αυταρχισμό του και την πρόθεσή του να “βολέψει σε θέσεις ημετέρους”» σημειώνει.
«Η απόφαση του κ. Σπίρτζη είναι ένα σοβαρό πολιτικό θέμα με διοικητικές και οικονομικές συνέπειες, σε φορείς που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετά την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες» επισημαίνει ο τομεάρχης της ΝΔ.
«Με τη δημιουργία διακριτών θέσεων προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, πέραν του γεγονότος ότι διπλασιάζεται το οικονομικό κόστος σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις, σε ήδη επιβαρυμμένους οικονομικά φορείς, δημιουργείται μια κατάσταση δυαρχίας, διάσπαση στη συνοχή της διοίκησης, γραφειοκρατία, αύξηση των υπογραφών και εν τέλει κακοδιοίκηση. Εκφράζουμε δε τις επιφυλάξεις με ποια κριτήρια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Έκθεσή του αναφέρει ότι δεν προκύπτει επιβάρυνση» υπογραμμίζει.
«Η κατάργηση θέσεων υψηλά αμειβόμενων και η συγκέντρωση σε ένα πρόσωπο των αρμοδιοτήτων μεγάλων οργανισμών που προσφέρουν δημόσια αγαθά, μείωσαν το κόστος και επέφεραν συνοχή στη λήψη αποφάσεων, συγκέντρωση των ευθυνών, συνοχή στη διοίκηση και μείωση των διοικητικών βαρών» σημειώνει ο κ. Αυγενάκης. «Αυτό το σύστημα λειτούργησε αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια σε όλους τους φορείς όπου το ίδιο πρόσωπο ασκούσε τις αρμοδιότητες του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου» συμπληρώνει.
Ο κ. Σπίρτζης με τη σειρά του εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Τα πυροτεχνήματα, ο θόρυβος και οι επιθέσεις επικοινωνίας τελειώνουν όταν αρχίζουν οι αλήθειες. Το παραμύθι είναι καλό, αλλά δεν έχει “δράκους”, ή μάλλον έχει. Το πάρτι και τα ψέματα τελειώνουν εδώ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, το οποίο καταγγέλλει εκ νέου τον πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΑ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, δίνοντας μάλιστα στοιχεία στη δημοσιότητα για τις δαπάνες του οργανισμού και κάνοντας λόγο για ελλείμματα ύψους 100 εκατ. ευρώ.
«Η “επιτυχημένη” μονοπρόσωπη διοίκηση του ΟΑΣΑ, για την οποία τόσοι κόπτονται (άραγε γιατί;) και η οποία διαπραγματευόταν μονομερώς και εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου με την τρόικα μέτρα και ρυθμίσεις σε βάρος οργανισμού και πολιτών, χωρίς καμία έγκριση, “προάσπιζε” το δημόσιο συμφέρον και τη χρηστή οικονομική διοίκηση εγκρίνοντας:
350.000 ευρώ/έτος για αμοιβές διευθυνόντων και ειδικών συμβούλων. Προφανώς αυτοί δεν είναι ημέτεροι, αλλά… εμπειρογνώμονες.
Πάνω από 100.000 ευρώ αμοιβές για συγκεκριμένη εταιρεία άλλων… συμβούλων επικοινωνίας. Εκεί να ψάξετε τους ημετέρους και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Εκτός αν είναι και αυτοί… εμπειρογνώμονες.
Προφανώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα 100.000 ευρώ από τη μία εταιρεία δεν ήταν αρκετές και ανέθεσαν και σε μια ακόμη εταιρεία την επικοινωνία του ομίλου, εγκρίνοντας άλλα 40.000 ευρώ. Εκεί να κοιτάξετε για ημετέρους και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Εκτός αν είναι κι αυτοί εμπειρογνώμονες» αναφέρει το υπουργείο Υποδομών.
«Άραγε πότε η “επιτυχημένη” μονοπρόσωπη διοίκηση του ΟΑΣΑ διεκδίκησε και πήρε όσα του οφείλονταν από τους φορείς του Δημοσίου; Ή μήπως το “ξέχασε” και αυτό μέσα στο success story της, αφήνοντας ελλείμματα σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ;» σημειώνει.
«Η συμφωνία της “επιτυχημένης” μονοπρόσωπης διοίκησης του ΟΑΣΑ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ή δεν είναι πανωπροίκι-δώρο για τον ιδιώτη, κόντρα στα συμφέροντα του Δημοσίου;» συμπληρώνει.
«Για όλα αυτά και πολλά ακόμη, που θα παρουσιαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επικρατούσε για χρόνια σιγή. Ούτε μία ερώτηση. Όλα καλώς καμωμένα. Αυτό ακριβώς το μοντέλο διοίκησης, του ενός ανεξέλεγκτου εκλεκτού, που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, θα αλλάξει, θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι» συνεχίζει το υπουργείο.
«Οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν διαφανώς, δημοκρατικά και με έλεγχο, για τον πολίτη και την κοινωνία. Όπως ο νόμος προβλέπει. Χωρίς “ημέτερους” κρυμμένους σε συμβάσεις. Χωρίς “κεφαλοκυνηγούς” ανέργων ή ειδικά σώματα αστυνομίας στις μεταφορές. Χωρίς αναξιοκρατικούς διορισμούς διευθυντικών στελεχών, που δεν πέρασαν ποτέ από υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά ήταν αρεστοί των διοικήσεων, αλλά με κοινωνική αναφορά και ευαισθησία διατηρώντας τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων» υπογραμμίζει.
«Όσο και να οχυρώνονται πίσω από το διορισμό των νέων διοικήσεων στον όμιλο ΟΑΣΑ, για να κάνουν θόρυβο, το έργο της αναδιάρθρωσής του θα υλοποιηθεί. Τα υπόλοιπα… στη Βουλή» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η υπόθεση ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο κ. Σπίρτζης έφερε στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής τους προτεινόμενους από τον ίδιο πρόεδρους και διευθύνοντες συμβούλους για τις τρεις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής. Ωστόσο η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχε νομικό κώλυμα στην τοποθέτηση ξεχωριστών πρόεδρων και διευθυνόντων συμβούλων, καθώς πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών για τον ΟΑΣΑ προέβλεπε ένα και μόνο πρόσωπο στη θέση του επικεφαλής της κάθε εταιρείας. Έτσι, η Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της έως ότου ο κ. Σπίρτζης φέρει τροπολογία στη Βουλή που θα επιτρέπει τον ορισμό δύο ατόμων σε κάθε εταιρεία.
Ωστόσο, η υπόθεση έχει και συνέχεια. Ο κ. Σπίρτζης έφερε εκπρόθεσμη τροπολογία στη Βουλή, στην οποία εντύπωση προκαλεί ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες στον προϋπολογισμό. Σήμερα στους συγκοινωνιακούς φορείς οι επικεφαλής αμείβονται με 4.000 ευρώ μεικτά ανά μήνα.
Πηγή: tovima.gr
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Προηγούμενο Άρθρο
Αποκατάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης και στροφή στην ανάπτυξη από το 2016