Γερμανικός Τύπος: Κρίση χωρίς τέλος
«Κρίση και κανένα τέλος στον ορίζοντα: μόνο ένας στους τρεις Έλληνες ανήκει στο οικονομικά ενεργό μέρος του πληθυσμού. Συγχρόνως οι συντάξεις βουλιάζουν. Και μόνο ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το κράτος». Κάπως έτσι η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου συνοψίζει το νέο κοινωνικό status quo που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα σχολιάζει τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. «Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο: Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε από το 24,9% στο 24,6%. (…) Ωστόσο αυτή η ελαφρά μείωση οφείλεται κυρίως στην παροδική άνθηση του ελληνικού τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι. (…) Aπό την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές τις προβλέψεις για την Ελλάδα του 2016, αναμένει εκ νέου αύξηση της ανεργίας στο 25,8%. Στο μεταξύ ολοένα λιγότεροι άνθρωποι έχουν προσωπικό εισόδημα, ενώ ολοένα περισσότεροι ζουν από τη μηνιαία καταβολή κοινωνικών παροχών, όπως συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, είτε από χρηματική βοήθεια που λαμβάνουν από τις οικογένειές τους».
Σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, προστίθενται τώρα περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της. Η εφημερίδα στη συνέχεια εκθέτει την εκτίμηση του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββα Ρομπόλη, σύμφωνα με τον οποίο ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μια «αναπόφευκτη παγίδα φτώχειας». Όπως σημειώνει ο Σάββας Ρομπόλης «υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, χωρίς βιώσιμα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης». Ο ίδιος θεωρεί επικίνδυνη τη «μόνιμη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού καθώς και τη διάβρωση των τεχνολογικών και παραγωγικών δομών της χώρας». Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι από τους γηραιότερους στην ΕΕ. Όπως αναφέρει η Tagesspiegel, τρεις στους δέκα οικονομικά ενεργούς πολίτες είναι άνω των 65, ενώ το 2060 θα είναι έξι στους δέκα.
To δεύτερο μεγάλο θέμα που καταγράφει σήμερα ο γερμανικός Τύπος αναφορικά με την Ελλάδα, έχει να κάνει με την ανέγερση φράχτη ύψους από τον στρατό και την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα. «Μπλόκο στους πρόσφυγες στη βαλκανική οδό: Η ΠΓΔΜ χτίζει μεγάλο φράχτη στα σύνορα» είναι ο σχετικός τίτλος στοSpiegel Online, σημειώνοντας ότι στόχος της ανέγερσης του συρμάτινου αυτού φράχτη ύψους τριών μέτρων είναι ο περιορισμός της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς τη βαλκανική οδό, μολονότι η κυβέρνηση των Σκοπίων το διαψεύδει.
Εκτενές ρεπορτάζ αλλά και φωτορεπορτάζ από την περιοχή παραθέτει και η Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει τη «χαοτική κατάσταση» που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ εδώ και καιρό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία πείνας προσφύγων.
Κι ενώ εκτυλίσσονται όλα αυτά στην περιοχή της Ειδομένης, η Handelsblatt παρατηρεί ότι στο μεταξύ και η κατάσταση στο Αιγαίο «γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη», με τις δραματικές ιστορίες προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης κι ενώ οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.
Πηγή: DW