Στόχος της κυβέρνησης ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 ακριβώς, έφθασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Με διαφορά λίγων λεπτών ακολούθησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Στις 12.10 έφθασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα προτείνει τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών κυρίως για το θέμα του ασφαλιστικού αλλά και για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η διακομματική για το ασφαλιστικό φαίνεται πως θα έχει ως επικεφαλής των καθηγητή Σάββα Ρομπόλη και η αποστολή της θα είναι η μελέτη των προτάσεων όλων των πλευρών με στόχο έως τις 18 Δεκεμβρίου να βγει ένα πόρισμα που θα αποδεχθούν όλα τα κόμματα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο σχετικός νόμος να περάσει πριν από τα Χριστούγεννα από τη Βουλή.

Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια συνεννόησης. Όπως προκύπτει από τους διαλόγους που είχε χθες ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους επικεφαλής των κομμάτων, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να συζητηθούν ενώπιον του ΠτΔ συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης υποδεικνύουν ως χώρο συζήτησης του ασφαλιστικού τη Βουλή.

Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν είναι κόμμα του παρασκηνίου. Ό,τι έχει να πει το λέει δημοσίως. Δημοσίως λοιπόν λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», κλείνοντας ερμητικά την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη «συναίνεση», τον όρο που ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «η παρέα του Μαξίμου ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία κυβερνούν με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει λοιπόν συναίνεση;».

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα έχει σε λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης όπως αποκάλυψε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και ξεκαθαρίζοντας ότι «η συνάντηση, δεν θα γίνει για να γίνω εγώ «τσόντα» τύπου Κουβέλη ή Καμμένου αλλά για να καταστρωθεί σχέδιο για τη διασωση της χώρας».

«Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν “βοήθα”, τώρα μου λένε “μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε”» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε ότι «για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια “η καρδάρα με το γάλα” χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόση μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει».

Παράλληλα ο κ. Λεβέντης κατέστησε σαφές ότι «δεν θα είμαι το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θέλω να λυθούν τα προβλήματα της χώρας» και πρόσθεσε ότι «εγώ δεν έχω κανένα άγχος να πάρω υπουργεία». Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε την ελπίδα όπως είπε «ο Τσίπρας να μου δείξει ότι δεν είναι εγωιστής ή αλλαζών και βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω απ” όλα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα παραβρεθεί ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ κ. Γ. Πλακιωτάκης ενώ δεν θα μετάσχει ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.