Σηκώνει το ακουστικό...

Άμεσα, ακόμη και αύριο αν καταστεί εφικτό, θέλει το Μαξίμου να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκινά σήμερα γύρο τηλεφωνημάτων προς τους αρχηγούς του λεγόμενου “δημοκρατικού τόξου”.

Επισήμως, αντικείμενο του συμβουλίου θα είναι το Ασφαλιστικό αλλά και η προσφυγική κρίσης, με την κυβέρνηση να αναζητά “συνεννόηση”, ώστε να “ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας”, σε ό,τι αφορά στο πρώτο και ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την Κυριακή, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι καλά για το Μαξίμου, αφού, στην άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στο συμβούλιο, προστίθενται οι δηκτικές αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για συναίνεση στο Ασφαλιστικό, αλλά ούτε και για το προσφυγικό.

Η κυβέρνηση προς το παρόν επιλέγει μια τακτική “έμμεσης απάντησης” προς την ευρύτερη αντιπολίτευση, μέσω της ανακοίνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, με αφορμή τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΚΑ για το συμβούλιο.

Το Μαξίμου σημειώνει ότι “η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης” και ότι “στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό”.

Και προσθέτει ότι “από το πρωί (σσ χθες), υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό”.

Μέχρι να αποδείξει η ζωή ποιος έχει πραγματικά “εκνευριστεί”, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει η “Καθημερινή, συνεργάτες του πρωθυπουργού αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «εθνική γραμμή» ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του συμβουλίου, λόγω ακριβώς της δηλωμένης στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η τακτική λοιπόν, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας θα είναι να καταθέσει τις θέσεις του, δείχνοντας ανοιχτός να ακούσει προτάσεις, ίσως και να αποδεχθεί τη συγκρότηση μιας επιτροπής με εμπειρογνώμονες, η οποία θα αναλάβει να εξειδικεύσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.