Διαφορετικές «γραμμές» από Βορίδη - Μπακογιάννη απέναντι στις «κρούσεις» συνεργασίας
Ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους οι, προσκείμενοι στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βουλευτές με τον Μ. Βορίδη να αντιτείνει στις συναινετικές προσκλήσεις της κυβέρνησης την σκληρή «γραμμή» της παραίτησης και της δημιουργίας μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κ. Σαμαρά.
Η παρέμβαση αυτή, όπως αναφέρει το tovima.gr σε ρεπορτάζ του Λάμπρου Σταυρόπουλου, σημειώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση ζητεί σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με στόχο την επίτευξη ενός πλαισίου συνεννόησης και συναίνεσης με την αντιπολίτευση με επίκεντρο το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα στο «γαλάζιο» εσωκομματικό πεδίο οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές στρατηγικές συγκρούονται οριακά. Μάλιστα της τοποθέτησής του (κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του προϋπολογισμού), είχε προηγηθεί παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αν και ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την μέχρι τώρα στάση της έναντι της αντιπολίτευσης, ωστόσο άφηνε ανοιχτό έστω και υπό προϋποθέσεις (κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λάθος της) ένα συναινετικό πεδίο.
Συγκεκριμένα η πρώην υπουργός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητεί συναίνεση χωρίς να έχει συγκεκριμένες προτάσεις και κυρίως δίχως να έχει διαμορφώσει έναν οδικό άξονα για την πορεία της χώρας: «Πριν καλέσετε τα κόμματα σε συναίνεση αναλογιστείτε ποια είναι η πρότασή σας και τι θέλετε να κάνετε για το ασφαλιστικό. Τέσσερα χρόνια αρνιόσασταν κάθε συναίνεση και τώρα ζητάτε τη συναίνεση για να εφαρμόσετε χειρότερες πολιτικές», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται με ύβρεις και με οίηση αλλά μόνο όταν έχει κάποιος το θάρρος να βγει και να πει ότι αυτά που έλεγε τα έλεγε από άγνοια, από ιδεοληψία ή από προσπάθεια κοροϊδίας του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης δεν έδειξε να συμμερίζεται το πνεύμα της κυρίας Μπακογιάννη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επρόκειτο για λάθος, όπως ευγενώς λέει η Ντόρα Μπακογιάννη». «Απλώς λέγατε ψέματα εξ αρχής και το γνωρίζατε!», πρόσθεσε και συνέχισε: «Θέλει θάρρος, αλλά συνεννόηση μπορεί να υπάρξει. Ξεκινά όμως από το εξής: ομολογία σφάλματος! Ό,τι είπαμε είναι λάθος, μας συγχωρείτε΄΄». Και επειδή «δεν μπορούμε να πάμε τη χώρα σε εκλογές», όπως ανέφερε, πρότεινε την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και την στήριξη -και από τους μεν και από τους δε- μιας κυβέρνησης υπό τον Αντ. Σαμαρά «για να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτης κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη ενώ αναφορικά με το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «ακροβατικά παιχνίδια με τους θεσμούς». «Ο θεσμός του ΠτΔ είναι πολιτειακός, όχι πολιτικός», υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι «η ΝΔ δεκανίκι ή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει…».