Αλ. Τσίπρας: Μεγάλα τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας

Τεράστιες δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας διαθέτουν Ελλάδα και Ισραήλ, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην έρευνα, την εξόρυξη και στην μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εξήρε τη δυνατότητα συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια και η ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι έχουμε μία πολύ καλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ελλάδα και χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό παραγωγικές, ενώ αναφέρθηκε στο τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.

Επιπλέον σημείωσε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές μπροστά μας και έχουμε να κάνουμε με πάρα πολύ βίαιες δυνάμεις, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα για να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες, προσπαθώντας να αποφύγουμε τους κινδύνους» και υπογράμμισε την ανάγκη ότι «πρέπει να δούμε το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την παγκόσμια ασφάλεια και να πατάξουμε την τρομοκρατία».

Παράλληλα ο ισραηλινός Πρωθυπουργός αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σύντομα ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα απευθύνει πρόσκληση στους ισραηλινούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και είδε τα ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν συγκεντρωθεί ενώ στη δήλωσή του εξέφρασε τον σεβασμό του στην μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηρωδίας και τόνισε ότι είναι «καθήκον όλων μας να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους και του ρατσισμού.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, τη μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Πηγή: naftemporiki, ΑΜΠΕ