Η Μόσχα είναι μέρος της λύσης

Προσπάθεια επανατοποθέτησης της Τουρκίας στη συριακή κρίση θεωρεί ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, το θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», ο Νίκος Φίλης αναφέρει ότι πρόκειται για ενέργεια λελογισμένου ρίσκου, καθώς «η Τουρκία μάλλον εκτιμά ότι η Ρωσία θα αντιδράσει προφανώς με κάποιες συνέπειες που θα είναι σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αλλά δεν πιστεύω ότι η Μόσχα από την πλευρά της και αυτή με τα προβλήματα που έχει, είναι διατεθειμένη να πάει σε μια ρήξη στρατιωτικής φύσεως με την Τουρκία».

Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι οι ΗΠΑ παρότι δείχνουν να στηρίζουν την τουρκική πολιτική, δεν θα διακινδυνεύσουν την διατάραξη των ισορροπιών με τη Ρωσία, καθώς ο ρόλος της Μόσχας στην προσπάθεια επίλυσης του συριακού προβλήματος είναι σημαντικός. Ερωτηθείς εάν φοβάται αντίποινα, ο υπουργός Παιδείας απαντά ότι « θα είναι διπλωματικά προφανώς και σε ένα επίπεδο πολιτικό και οικονομικό. Δε πιστεύω ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να πλήξει στρατιωτικά την Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ