Κυβέρνηση: Αναζητείται δυνατότητα «συνεννόησης» με άλλες πολιτικές δυνάμεις

Ο προγραμματισμός της κυβερνητικής ατζέντας και των προτεραιοτήτων που θα τεθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με έμφαση το προσφυγικό ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες.

Όπως μετέδωσε το Mega, στο επίκεντρο των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται θέματα εσωτερικής πολιτικής, μετά και τις απώλειες που είχε η κυβερνητική πλειοψηφία στην τελευταία ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναμένεται, όπως σημειώνει το ethnos.gr, να αναζητήσει κοινό τόπο, μέσω πολιτικού διαλόγου, με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Συνταγματική Μεταρρύθμιση αλλά και τα θέματα της Παιδείας. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος που θα επιλεγεί για να εκφραστεί αυτή η πρωτοβουλία, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ρευστότητα μετά και την αναβολή της χθεσινής εσωκομματικής κάλπης για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Αναφορικά με το προσφυγικό, που βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, αναζητούνται δράσεις ταχύτατης υλοποίησης των όσων έχουν αποφασιστεί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Μετά και τις τελευταίες, δε, εξελίξεις, όπως είναι η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, γεγονός που επιτάσσει την άμεση λήψη δράσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνικές επαφές με την γερμανίδα Καγκελάριο και τον αυστριακό Καγκελάριο, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την παροχή μέσων και τεχνικής βοήθειας από την ΕΕ στη χώρα μας, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή των hot spots και να αποσυμφοριστεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά.