In Limbo

Μετέωρη βρίσκεται για άλλη μια φορά μέσα σε λίγους μήνες η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, μετά το χθεσινό φιάσκο αναβολής των εσωκομματικών εκλογών λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η αδυναμία της ΝΔ να κάνει εκλογές μπορεί από τους πιο καλοπροαίρετους να θεωρηθεί μια κακή στιγμή, σίγουρα πάντως δεν εμπνέει εμπιστοσύνη όσον αφορά τις δυνατότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποτελέσει “αντίπαλο δέος” στην κυβέρνηση Τσίπρα. Κι αυτό, αφενός γιατί θα συνεχίσει να σέρνεται στην εσωκομματική δίνη για αρκετό καιρό ακόμα (σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες ενδείξεις για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών), αφετέρου επειδή στο ενδιάμεσο όλοι μοιάζει να στρέφονται εναντίον όλων στο εσωτερικό της.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέρριψαν αυξημένη ευθύνη για το χθεσινό μπάχαλο στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει στη θέση αυτή κατά την προεκλογική περίοδο -επωφελούμενος από το εκλογικό πλεονέκτημα που έχει πάντα ένας εν ενεργεία πρόεδρος- χωρίς όμως να καταφέρει να εγγυηθεί την ομαλότητα της εκλογικής διαδικασίας. Στη λογική αυτή δύο από τους τρεις συνυποψηφίους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, του ζήτησαν χθες να παραιτηθεί της θέσεως αυτής. Ο ίδιος απάντησε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να το πράξει μόνο όμως αν παραιτηθούν από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος οι κύριοι Γεωργιάδης και Μητσοτάκης και από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο κύριος Τζιτζικώστας. Ως απάντηση στην πρότασή του αυτή έλαβε τις άμεσες παραιτήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά τοκατηγορηματικό όχι του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δήλωσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση με το φιάσκο των εκλογών (δεν έχει κι άδικο).

Με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ να συνεδριάζει το μεσημέρι και την τύχη του προέδρου της Ανδρέα Παπαμιμίκου να παραμένει άγνωστη, Νεοδημοκράτες και μη περιμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες εξελίξεις στην υπόθεση που δεν αποκλείεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο μέλλον του ευρύτερου αυτού χώρου.