Η γεωπολιτική επικαιρότητα της Τουρκίας

Στο “μικροσκόπιο” των διεθνολόγων μπήκαν οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, με την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (Κε.Δ.Ε.Π.Ο.Δ.) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (pedis.uop.gr), με θέμα, “Η Τουρκία μετά τις εκλογές”.

Στην τοποθέτησή του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος, ανέδειξε την πολιτική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι επηρέασε καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό επετεύχθη σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η αίσθηση των πολιτών πως ο Ερντογάν παραμένει με «καθαρά χέρια», αλλά και το ότι απευθύνθηκε στη μεσαία θεοσεβούμενη τάξη, δημιουργώντας μια νέα οικονομική ελίτ χωρίς όμως να διαλύσει την προηγούμενη και αξιοποιώντας την ενταξιακή προοπτική της χώρας προκειμένου να αποδυναμώσει του «εσωτερικούς εχθρούς του όπως η Δικαιοσύνη και ο Στρατός. Διαμόρφωσε έτσι μια πολύ μεγάλη βάση πολιτικής στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε στην Άγκυρα για να μιλήσει προς την Ε.Ε. και όχι προς την Τουρκία. Εκτίμησε πάντως ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει θέση ως προς το προσφυγικό.

Ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Άγκυρας Χρήστος Τεάζης ερμήνευσε τη νίκη του Ερντογάν στις δεύτερες εκλογές, που έγιναν με διαφορά λίγων μηνών από τις προηγούμενες, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης του από την πρώτη γραμμή προκειμένου να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι δεν ετοιμάζεται να γίνει «Σουλτάνος». Παράλληλα, έπεισε τους πολίτες ότι η απειλή πολιτικής αστάθειας ισοδυναμεί με απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Για την επόμενη μέρα, προέβλεψε ότι Τουρκία θα περάσει από την προεδρευόμενη δημοκρατία στην Προεδρική, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.

Ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνος Παπάζογλου, αντέτεινε ότι στην Τουρκία δεν μπορούν να δημιουργηθούν τα απαραίτητα θεσμικά αντίβαρα προκειμένου να υπάρξει ισορροπία με τις μεγάλες προεδρικές εξουσίες, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Εκτίμησε ότι ένα Γαλλικό μοντέλο θα ήταν πιο κοντά στα δεδομένα της χώρας. Θεώρησε κρίσιμο ότι πρέπει να επιδιωχθεί η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς οποιοδήποτε μοντέλο δημοκρατίας και αν επιλεγεί, πρέπει να έχει γερά θεμέλια και να μην είναι ένα «μοντέλο Ερντογάν».

Ο οικονομικός αναλυτής Αντώνης Καμάρας προέβλεψε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ερντογάν θα είναι οι διεθνείς αγορές, καθώς οι διεθνές οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και δεν είναι βέβαιη η συνέχιση των υφιστάμενων ρυθμών ανάπτυξης.

Για το Κουρδικό εκτίμησε ότι πλέον έχει βγει στην επιφάνεια και δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει πισωγύρισμα από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο συντονιστής της συζήτησης Καθηγητής Χάρης Παπασωτηρίου, Διευθυντής Ι.ΔΙ.Σ., υπογράμμισε την επικαιρότητα του ζητήματος της Τουρκίας και ως προς το προσφυγικό αλλά και ως προς τα ελληνοτουρκικά, ενώ ο Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, Διευθυντής του Κε.Δ.Ε.Π.Ο.Δ. εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο ερευνητικών φορέων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως οι πολιτικές εξελίξεις της Τουρκίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην – κατάμεστη – αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ