Παραιτούμαι από μεταβατικός πρόεδρος

Την παραίτησή του από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί έξω από τη Συγγρού. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε με νόημα ότι «σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι’ αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντησα πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα. Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες» και πρόσθεσε ότι  «ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «γαντζωμένος» στις καρέκλες και γι’ αυτό θα ζητήσει  να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα, «ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο στις εσωκομματικές εκλογές». Έκανε μάλιστα προτάσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου και ειδικότερα αναφέρθηκε στη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό, δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί» και πρόσθεσε ότι «και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι; Ευθύνες σαφώς υπάρχουν», καθώς ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος γνώριζε την εταιρεία, όπως και ο διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας. «Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα» σημείωσε με νόημα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, τους ενημέρωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο και εναντίον του προέδρου της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του έτερου υποψηφίου για την προεδρία της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ όπως ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης και ταυτόχρονα μέσω του twitter κάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα να πααριτηθεί από την θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

adonis-foto-twitter

Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, δεν εξαρτά την ενέργειά του αυτή από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί του.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αφήνει αιχμές κατά του κ. Μεϊμαράκη τονίζοντας ότι «ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι». Επίσης ανακοινώνει την παραίτησή του από ΚΕ ενώ δίνει στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που έστειλε στον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου «με την οποία επισημαίνω ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος».

Ο ίδιος καλεί την ΚΕΦΕ, «παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά» και προσθέτει ότι «το σύνθημά μου “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή” σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ».

«Προσχηματικά τα όσα είπε ο Μεϊμαράκης» ήταν η απάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα αμέσως μετά την παραίτηση του προέδρου της ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα δεν τίθεται θέμα παραίτησής του από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμιά σχέση με το χθεσινό φιάσκο. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ. (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης) είναι διορισμένοι στις θέσεις που κατέχουν, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκλεγμένος. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, μετά το χθεσινό φιάσκο και δεν την είχε ζητήσει τις προηγούμενες πενήντα μέρες. Επίσης, οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο».