Σε τεντωμένο σχοινί η ενότητα της ΝΔ μετά την αναβολή

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τα καλά στην ΝΔ μετά το φιάσκο των εκλογών που δεν έγιναν ποτέ με στελέχη της παράταξης να κάνουν λόγο για “πολιτικό σεισμό αυτή τη στιγμή στη ΝΔ”, ενώ διόλου αμελητέα δεν είναι και η οργή των οπαδών της ΝΔ που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στα εκλογικά τμήματα για να …ψηφίσουν, κάτι που δεν έγινε ποτέ λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στη διαδικασία εκλογής. Οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία ανταλλάσουν «πυρά» μεταξύ τους, με τον Απ. Τζιτζικώστα και τον Κυρ. Μητσοτάκη πρακτική να ζητούν ανοιχτά την απομάκρυνση Μεϊμαράκη, κάτι που εμμέσως έπραξε και ο Α. Γεωργιάδης ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη.

Η ΚΕΦΕ αποφάσισε ομόφωνα μαζί με την αναβολή να κινηθεί και νομικά κατά της εταιρείας Infosolutions που είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό  καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν θα γίνουν και πότε εκλογές για νέο πρόεδρο της ΝΔ. Πηγές της Λεωφόρου Συγγρού, που επικαλείται το news247 σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Θ. Λαπαναΐτης, πάντως επισημαίνουν ότι αν επιλεγεί και πάλι η διαδικασία εκλογής από τη βάση δεν μπορούν να διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα με ενάμιση μήνα. Ταυτόχρονα, η πλευρά Μεϊμαράκη έθεσε θέμα αλλαγής καταστατικού, ενδεχόμενο που φαίνεται, από την άλλη, ν’ αποκλείεται από τους υπολοίπους υποψηφίους με αποτέλεσμα τα σενάρια περί διάσπασης να φουντώνουν.

Στο μεταξύ βουλευτές της ΝΔ όπως μεταξύ άλλων ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Δένδιας και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ζητούν τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και στελέχη προσκείμενα στον κ.Μεϊμαράκη θέτουν ζήτημα συνεδρίου. Παράλληλα την παραίτηση Παπαμιμίκου ζήτησαν τα μέλη της ΚΕΦΕ Σάκης Ιωαννίδης και Φίλιππος Ταυρής.

Αμεση σύγκληση της ΚΟ από το Μεϊμαράκη ζήτησε με δήλωση του ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος απορρίπτει την πρόταση Τζιτζικώστα για συνάντηση των τεσσάρων και παράλληλα επιμένει στη δική του πρόταση για εκλογή προέδρου το αμέσως επόμενο διάστημα από τη βάση του κόμματος. Διαφωνεί δηλαδή με το ενδεχόμενο συνεδρίου και αλλαγής καταστατικού ως προς τα της εκλογής προέδρου του κόμματος.

Αιχμές Μεϊμαράκη

Ο εκπόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ Θεόδωρος Αμπατζόγλου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι σε μερικές κάλπες με πρωτοβουλία τοπικών εφορευτικών επιτροπών ειχε ξεκινήσει χειρόγραφη διαδικασια.

Ο κ. Αμπατζόγλου έδωσε στη δημοσιότητα καταμέτρηση των ψήφων μεχρι τη στιγμή που οριστικά αποφασίστηκε αναβολή της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα έδωσε ύπτια εξής τμήματα με τον αντίστοιχο αριθμό ψήφων άνα υποψήφιο:

Λαγκαδάς: Μεϊμαράκης 33, Τζιτζικώστας 15, Γεωργιάδης 7, Μητσοτάκης 2

Ανδραβίδα: Μεϊμαράκης 33,  Γεωργιάδης 2

Κύθηρα:  Μεϊμαράκης 10, Μητσοτάκης 4, Γεωργιάδης 1, Τζιτζικώστας

Δερβένι: Μεϊμαράκης 9, Τζιτζικώστας 3, Γεωργιάδης 1, Μητσοτάκης 1

Πεντέλη; Μεϊμαράκης 39,  Μητσοτάκης 21, Γεωργιαδης 9, Τζιτζικώστας 1

Με τον τρόπο αυτο υπονόησε ότι το σύστημα δε δουλεψε διότι η εταιρεία μποϊκοτάρισε τη διαδικασία για λογαριασμό των αντιπάλων του και ιδιαίτερα για λογαριασμό του κ.Τζιτζικώστα

Το χρονικό της αναβολής των εκλογών

Την απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε πολλά εκλογικά σημεία, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Νωρίτερα, να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ ζήτησε ο Β. Μεϊμαράκης λόγω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στην εκλογική διαδικασία, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του δεν θα είναι υποψήφιος. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ενώ και οι άλλοι υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους, καταρχήν, να περιμένουν οδηγίες.

Πάντως, μεταξύ των υποψηφίων και της ΚΕΦΕ υπήρχε εδώ και καιρό συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009, σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων λόγω φοβιών για νοθεία.  Μόνο που σήμερα δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα και άρα μένει να αποφασίσουν οι τέσσερις υποψήφιοι εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χειρόγραφα, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν βρει λύση.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του imerisia.gr, από το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν φήμες ότι στα εκλογικά κέντρα δεν είχαν πάει υπολογιστές και δεν ήταν δυνατή η έναρξη της διαδικασίας.Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συνεδρίασε και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει ακόμη και την αναβολή της διαδικασίας. Δεν αποκλείεται τίποτε καθώς υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι επιτελείς των τεσσάρων υποψηφίων έδιναν μάχη για να αποφευχθεί ένα ανεπανάληπτο φιάσκο.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ, ακόμη και αν η διαδικασία προχωρήσει κανονικά θα είναι δύσκολη. Ακόμη και μια ένσταση ψηφοφόρου ή υποψηφίου μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εκλογές καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όποιου από τους τέσσερις κερδίσει στον πρώτο γύρο. Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος γύρο συγκρούσεων εντός του κόμματος και τα σενάρια διάσπασης θα επανέλθουν στην επικαιρότητα. Αλλωστε, σε καμιά περίπτωση το κλίμα δεν είναι καλό στο κόμμα και ήδη ακούγονται φωνές για υπονόμευση της διαδικασίας από συγκεκριμένα κέντρα.

Πηγές: news247.gr,  imerisia.gr