Αρνητική είναι η απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση ενόψει και των δυσκολιών στην εφαρμογή των απαιτήσεων του Μνημονίου. Μιλώντας στη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ (Πολιτικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι 2 ευρωβουλευτές του κόμματος), η κ. Γεννηματά ήταν σαφής: “Ας το πάρουν απόφαση ΟΛΟΙ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια της ΝΔ. Όσοι ονειρεύονται μέτωπα είτε δήθεν “προοδευτικά”, είτε δήθεν “ευρωπαϊκά “, να το πάρουν απόφαση. Να μην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους σχεδιασμούς τους. Και οι 2 αυτοί “δρόμοι” είναι αδιέξοδοι” και υπογράμμισε ότι δεν θα προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η χώρα, θα διχάσουν τους Έλληνες. Τελεία και Παύλα. Ως εδώ. Δεν χρειάζεται να το δηλώνουμε κάθε φορά”.
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι “πριν τις εκλογές η στρατηγική μας είχε συμπυκνωθεί στο μήνυμα μόνο μαζί μπορούμε-μαζί δίνουμε λύσεις. Τώρα μετά τις εκλογές και αφού ημέρα με την ημέρα ξεφτίζουν οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες για τις δήθεν εύκολες λύσεις και τις ανέξοδες υποσχέσεις, η στρατηγική μας είναι πολιτικά επίκαιρη και εθνικά επιβεβλημένη” και έθεσε ως όρους για ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση “την προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη συγκρότησης κυβέρνησης ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή”.
Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόγραμμά του και τις προτάσεις του, δουλεύει για μια καλύτερη ζωή, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, απέναντι σε αυτή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
“Διαμορφώνουμε την νέα πρότασή μας, το Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το νέο όραμα και στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Την σύγχρονη Προοδευτική Πρόταση που θα ξαναφέρει την ελπίδα στην χώρα. Έχουμε τονίσει ότι η Αντιπολίτευσή μας θα είναι δυναμική, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστη και προγραμματική! Δεν πρόκειται λοιπόν να υιοθετήσουμε τις λογικές των προπηλακισμών, της ισοπέδωσης των πάντων όπως έκαναν ως αντιπολίτευση οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ούτε και να ταυτιστούμε με την δεξιά που το επιχειρεί. Εμείς φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση σε συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις και τη λαϊκή βάση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόγραμμά του, τις προτάσεις του, δουλεύει για μια καλύτερη ζωή, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες”, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι απαιτείται όλοι να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Ανακοίνωσε ότι ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα διάλογο με τους φορείς της παραγωγής και της Κοινωνίας σε δύο καθοριστικά ζητήματα: το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για αξιοπρεπείς συντάξεις. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζονται τα εθνικά θέματα ειδικότερα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε και το Κυπριακό.
Τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες αλλά ενδελεχή και υπεύθυνη συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Αυτή την ενημέρωση αναμένουμε από τον κ. πρωθυπουργό, έστω και τώρα στο Κοινοβούλιο”, τόνισε η κ. Γεννηματά.
Επισήμανε ότι η “κυβέρνηση είναι ανάλγητη”, καθώς βάζει παντού φόρους , στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, στον τουρισμό, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, σημείωσε ότι “από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη στο κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη”, και παρατήρησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται πρόχειρα και χωρίς “λύσεις” για το μείζον θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
“Το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας και η πολιτική της κυβέρνησης απειλεί να φέρει κοινωνική έκρηξη”, τόνισε η κ. Γεννηματά ενώ αναφερόμενη στις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι υποστήριξε ότι “ήρθε να προστεθεί στο προσφυγικό και τη μαζική μετακίνηση μεταναστευτικών ροών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη. Αν αυτά συνδυασθούν με την οικονομική κρίση και τις οξυνόμενες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η Ευρώπη συνολικά εισέρχεται στον αστερισμό μιας αχαρτογράφητης κρίσης. Στην πρώτη γραμμή αυτών των προτεραιοτήτων έρχεται το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η ένωση οφείλει πριν και πάνω απ’ όλα να προστατεύσει τα φυσικά της σύνορα”.