Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα: Ο Σαμαράς είναι ο Πρωθυπουργός της καταστροφής

Την απόφασή του να επιμείνει στο αίτημα για εκλογές επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την ομιλία του στα Γιάννενα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να λάβει υποκύπτοντας στις πιέσεις της Τρόικας κατηγορώντας την Κυβέρνηση για “πλήρη υποχώρηση στις ορέξεις των δανειστών”, συμπληρώνοντας ότι “Πιο σωστό θα ήταν, αυτές τις ώρες, να μιλάει κανείς για ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ” και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Αντώνη Σαμαρά “Πρωθυπουργό της καταστροφής¨.

Τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να λάβει είναι “ο δρόμος της καταστροφής”, η “Χαριστική βολή σε μια οικονομία σακατεμένη, και σε μια  κοινωνία τραυματισμένη¨, “πρόκειται για “Άλμα προς την πλήρη διάλυση”, είπε ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την απόφασή του να μην συνυπογράψει σε όσα θα συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα και να διεκδικήσει εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα βασικά σημείο του κυβερνητικού προγράμματος  του ΣΥΡΙΖΑ,  όπως παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για “μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση” και υπογραμμίζοντας ότι δεν εξαρτάται από την όποια διαπργμάτευση με την Τρόικα, καθώς η υλοποίησή του μπορεί να ξεκινήσει από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Υποσχέθηκε αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες, διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά, παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης, της ανεργίας, επαναφορά της 13ης σύνταξη, ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και  κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που τον χαρακτήρισε “φόρο- λαιμητόμο της μικρομεσαίας περιουσίας”.

Μέτρα προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ηη  ρύθμιση των κόκκινων, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, η “δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες”.

Στο τομέα της εργασιακής πολιτικής προέχουν ” Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας” και δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κοστολογημένο στα 12 δισ. ευρώ και χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος και τάχθηκε, για μια κόμη φορά, κατά των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.