Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις από τις επαφές Τσίπρα στην Άγκυρα

Με δηλώσεις περί βελτίωσης των διμερών σχέσεων, στις οποίες, όμως, δεν περιλαμβάνεται τίποτε για την «ταμπακέρα» ενώ αντίθετα προέκυψαν και ζητήματα που δεν αναμένονταν ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα. Θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως όμως να υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου δεν φάνηκε να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις ή έστω κάποιου είδους συνεννόηση στους δύο βασικούς άξονες που η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει, δηλαδή ότι είναι αναγκαίο τα hotspots να στηθούν επί τουρκικού εδάφους και ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με γενικόλογες δηλώσεις περί ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο ως προς τις προσφυγικές ροές όσο και ως προς τη δράση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα – Νταβούτογλου, που είναι και η μοναδική που έγινε, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ελληνοτουρκικών επιτροπών και η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών. Ωστόσο, ειδικά το τελευταίο χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων με δεδομένη και την εκφρασμένη εδώ και καιρό θέληση των Ευρωπαίων για κοινές περιπολίες και προκάλεσε και την έντονη αντίδραση εκ μέρους της ΝΔ και του Γ. Κουμουτσάκου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο γεύμα εργασίας των δύο πλευρών  ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα των μαζικών παραβιάσεων στον αέρα αλλά και στη θάλασσα, με τις λεγόμενες «αβλαβείς διελεύσεις» για να εισπράξει και μάλιστα ενώπιον των δημοσιογράφων την απάντηση Νταβούτογλου ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης κι όχι θάλασσα παραβιάσεων «και από τις δύο πλευρές», όπως είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Χατζηνικόλα στο naftemporiki.gr.

Με δεδομένο ότι το ζήτημα ανακινείται και με πιέσεις εκ μέρους της Ευρώπης, σημειώνει από την πλευρά του ο Άγγελος Κωβαίος στο tovima.gr, το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε και την διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας, προξένησε ιδιαίτερη αίσθηση, για δύο λόγους:
–      αφενός, επειδή επίκειται μία σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στο τέλος του μηνός, διαδικασία θεσμική και συγκεκριμένη. Υπό αυτό το πρίσμα μία τριμερής με την Γερμανία μόνο ερωτηματικά προξενεί στην συγκεκριμένη συγκυρία
–      αφετέρου, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να σχολιάσει, απαντήσει ή ακόμη και να υπαινιχθεί το παραμικρό για τα ζητήματα που άνοιγε ο Τούρκος ομόλογός του, με αποκορύφωμα την αναφορά στις παραβιάσεις.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά στη δημιουργία hotspot εντός της Τουρκίας κάτι που η ελληνική πλευρά, προ της συνάντησης, έθετε ως  βασικό θέμα – αίτημα της επίσκεψης Τσίπρα στην γειτονική χώρα. Μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου τάχθηκε ανοιχτά κατά του συγκεκριμένου όρου προτείνοντας το «κέντρα φιλοξενίας» ενώ παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών.

Και μπορεί οι δύο Πρωθυπουργοί να συμφώνησαν πως το πρόβλημα των προσφυγικών ροών δεν είναι ούτε ελληνικό ούτε τουρκικό, αλλά είναι πρόβλημα σύρραξης στη Συρία και μόνο στην πηγή του μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά ο κ. Νταβούτογλου και εδώ έριξε όλο το βάρος της ευθύνης στον Άσαντ κάνοντας λόγω για «ένα καθεστώς βίας στη Συρία». «Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα – Νταβούτογλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ  Ερντογάν χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση ως προς την ώρα διεξαγωγής της συνάντησης.  Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον κ. Ερντογάν το μήνυμα ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσφυγικού άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε., που να οδηγεί σε περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Άγκυρας πρώτα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και αργότερα με τη συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πηγές: naftemporiki.gr, tovima.gr