Νέος «μαραθώνιος» με δανειστές - Την Τετάρτη κατατίθενται νέα προαπαιτούμενα

Έως την Πέμπτη θα ψηφιστεί από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη το βράδυ και να συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Στο μεταξύ το απόγευμα της Δευτέρας βρισκόταν σε εξέλιξη μία ακόμη μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκη και Ευ. Τσακαλώτου με στόχο να είναι και η τελευταία.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι, αλλά ο σχεδιασμός είναι να συζητηθεί την Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να είναι ψηφισμένο μέχρι την Πέμπτη το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις εκκρεμότητες για τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Στις 17.30 άρχισε η βασική διαπραγμάτευση των δανειστών με τους κύριους Τσακαλώτο και Σταθάκη για τους πλειστηριασμούς.  Κοινοτικές πήγες ανέφεραν ότι δεν θα γίνει καμία εκταμίευση δόσης μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί Euroworking Group, εφόσον κλείσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, το οποίο θα εγκρίνει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη θα επιχειρηθεί να προσδιορισθούν τα ακριβή κριτήρια, βάση των οποίων θα εκκρίνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις περιπτώσεις των δανειοληπτών που το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνά το όριο της φτώχειας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και τη χρήση του πιστωτικού ιστορικού του δανειολήπτη και του πόσο συνεργάσιμος ήταν στη σχέση του με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τρίωρη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι δανειστές αμφισβήτησαν την απόδοση των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση και η ελληνική πλευρά ανέλαβε να αποστείλει εντός της ημέρας νέα πρόσθετα στοιχεία για τα ισοδύναμα στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Πάντως, στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα κλείσει απόψε.