Μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Ιδιαίτερα μαζικές, κατά κοινή διαπίστωση, ήταν οι συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της χθεσινής, 24ωρης, γενικής απεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τόσο στη Αθήνα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Πολυπληθής συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τη ΓΣΕΒΕΕ, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, την ΟΛΜΕ και πλήθος κόσμου με κύριο αίτημα – όπως τονίστηκε και στις ομιλίες – την κατάργηση του συνόλου των μνημονιακών διατάξεων «που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων». Από τους ομιλούντες ζητήθηκε να «μην περάσει κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, απαιτήθηκε «να μην υπάρξει καμία αλλαγή που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας».

Ξεχωριστό μπλοκ είχε η Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η επίσης μεγάλη πορεία του ΠΑΜΕ έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Σύνταγμα από την πλατεία Ομονοίας και περίπου στις 12.30 το μεσημέρι, οι χιλιάδες απεργοί κατευθύνθηκαν με πορεία προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός όπου και ολοκληρώθηκε η απεργιακή διαδήλωση.

Το ΠΑΜΕ εκτιμά, ότι ενδεικτικό του όγκου της πορείας είναι ότι ενώ η κεφαλή έφτανε στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, η τελευταία προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και από τη συνεχή ροή του κόσμου η συγκέντρωση επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Κήπο.

Σε δήλωσή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο, πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης. Ο κάθε τόπος δουλειάς, η κάθε γειτονιά, ο κάθε κλάδος πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης, διεκδικητικού αγώνα και αλληλεγγύης. Οι εστίες αντίστασης, όλες αυτές που θα δημιουργούνται καθημερινά, μπορούν να συνενώνονται με ενιαίους στόχους σε κλαδικό, τοπικό, πανελλαδικό επίπεδο, μαζί με όλο το υπόλοιπο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Με λαϊκή συμμαχία, με πάλη και αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε ανατροπές, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για το καλό του λαού μας».