Η "καυτή ανάσα" των χρονοδιαγραμμάτων

Υπό την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων εκ μέρους των δανειστών συνεδριάζει στις 10.30 σήμερα το πρωί στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, πάντως, θα απασχολήσει και το προσφυγικό ζήτημα ενόψει και της της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται αύριο και την Πέμπτη στη Μάλτα.

Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας, καθώς επιταχύνεται πλέον η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως μεταδίδει ο skai.gr, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εξήγησαν πως, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο των κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Υλοποιήστε τα προαπαιτούμενα μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση» διαμήνυσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Θυμίζουμε ότι το Eurogroup, όπως αναμενόταν, δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και διεμήνυσε προς την Αθήνα ότι έχει χρόνο μέχρι την επόμενη εβδομάδα να «κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα» θέτοντας ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αναγνώρισε επίτευξη προόδου και παρέπεμψε σε απόφαση για την υποδόση σε νέο έκτακτο Euro Working Group την επόμενη εβδομάδα με την 15η Νοεμβρίου να είναι η νέα κρίσιμη ημερομηνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup επικροτεί τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα μέτρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Σημείωσε δε ότι το Eurogroup εξουσιοδότησε το Euro Working Group να συγκληθεί εκ νέου έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας, για να εξετάσει την πρόοδο υλοποίησης.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είμαστε στο 80% του δρόμου για τα προαπαιτούμενα και ότι θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις κατασχέσεις.