Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην Λέσβο δεν θα είναι μια απλή “ξενάγηση” στα πολλά και δραματικά προβλήματα των προσφύγων και τον αγώνα των κατοίκων να τους βοηθήσουν.
Ηδη, από νωρίς σήμερα το πρωί διαδηλωτές έχουν καταλάβει το δημαρχείο Μυτιλήνης και έχουν αναρτήσει ένα μαύρο πανό που γράφει: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». Διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί και από τους εθελοντές του Χωριού τού Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.
Την ίδια ώρα, πάνω από 15.000 πρόσφυγες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί στο νησί λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση.
Σε δηλώσεις του στο ο Δήμαρχος Λέσβου δήλωσε πως ενώ αντιλαμβάνεται το δίκαιο των αιτημάτων των ναυτεργατών, εν τούτοις δεν μπορεί να είναι όμηροι των αιτημάτων τους ούτε οι χιλιάδες των μεταναστών, ούτε οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σουλτς θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής στην Μόρια και θα συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την οικονομική και προσφυγική κρίση και στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα.
Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η γειτονική Τουρκία, γι’ αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα