Αλληλεγγύη μεν αλλά...όχι χαλάρωση μεταρρυθμίσεων λόγω προσφυγικού

«Φρένο» στην επιδίωξη της κυβέρνησης να συνδέσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με χαλάρωση ορισμένων εκ των σκληρών μέτρων που η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου φαίνεται να θέτει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του όπως τουλάχιστον μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επισημαίνει ότι πάνω από 590.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την Ελλάδα από την αρχή του έτους,  ο Μοσκοβισί κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ρωτήθηκε αν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες που φέρουν το κύριο βάρος για την διαχείριση του προσφυγικού.

«Η Κομισιόν έχει μία μόνο πυξίδα, αυτή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται» είπε ή τουλάχιστον αυτό μετέφρασε η διερμηνέας του.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε άλλη πυξίδα, την υιοθέτηση του μνημoνίου κατανόησης και του προγράμματος (μεταρρυθμίσεων). Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε. Ωστόσο, εν συνεχεία λείανε λίγο τη δήλωση, κάνοντας παραπομπή στις δηλώσεις Γιουνκέρ, σύμφωνα με τις οποίες εντός των κανόνων υπάρχουν προβλέψεις για έκτακτες συνθήκες, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί αφού δούμε πραγματικές δαπάνες και στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να προσφέρει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια για την στέγαση 20.000 περίπου μεταναστών, αναφέρει το Reuters. Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, προσθέτει, συνδράμουν επίσης στο έργο των ελληνικών αρχών. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 12,7 εκατ. ελβετικών φράγκων τους επόμενους 7 μήνες.

Η Ελλάδα έχει ήδη δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ για την δημιουργία κέντρων υποδοχής και για προσωπικό που διαχειρίζεται τους μετανάστες, έχει δηλώσει κυβερνητική πηγή στο Reuters.  Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, χρειάζονται 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ταυτοποίηση και την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το προσφυγικό, ενώ κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων για να εκταμιευθούν τα 2 +1 δισ. ευρώ από την αρχική δόση των 26 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης.
Η πληρωμή καθυστερεί λόγω της διαφωνίας Αθήνας-πιστωτών για την διαχείριση των μη-εξυπηρετουμένων δανείων που επηρεάζουν χιλιάδες Έλληνες με στεγαστικά δάνεια.

Ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, να διατηρηθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευθύνης-πληρωμής. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό».

Τοποθέτησε εντός του Νοεμβρίου την ανάγκη να υιοθετηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους, ώστε να επιστρέψει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανάπτυξη, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φανεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μετά θα έρθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους, «με φιλοδοξία και πραγματισμό ώστε να βρεθεί μια ευφυής και από όλους αποδεκτή λύση».

Για την ανακεφαλαιοποίηση είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών δείχνουν ότι “έχει ανοίξει ο δρόμος”, αλλά για τη διάθεση των 10 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες, πρέπει να προηγηθούν διαρθρωτικά μέτρα που θα συμβάλουν στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ώστε να σταματήσουν σιγά σιγά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Αναφερόμενος εξάλλου στο στο ΔΝΤ, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του, ότι είναι στοιχείο-κλειδί για την αποκατάσταση της σταθερότητας τους επόμενους μήνες.

Πηγές: in.gr, skai.gr