Την ώρα που προσφέρουμε στέγη στους πρόσφυγες οι Ευρωπαίοι μας ζητούν άρση των πλειστηριασμών

Το θέμα των πλειστηριασμών με το προσφυγικό συνέδεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ότι ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας των Ελλήνων και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε».

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα ξεκίνησαν σε θερμό κλίμα, καλωσορίζοντας «τον αγαπητό φίλο Μάρτιν» όπως τον αποκάλεσε και τόνισε ότι διεξήχθη μια ειλικρινή συζήτηση. Ακολούθως ενημέρωσε πως συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών και η επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, «με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Έλληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε «τιμή της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. ζητήματα που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο προσφυγικό και επισήμανε πως «στο πλαίσιο αυτό συζητούμε την έναρξη μιας διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις δηλώσεις του χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα του Έλληνα Πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι τα σημείωσε «με προσοχή» και θα τα μεταφέρει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες παραπέμποντας και στα όσα θα πει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συνεκλήθη για τις 12 Νοεμβρίου στη Μάλτα.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών ανέφερε ότι δεν αρκεί μόνο 8 κράτη μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων, πρέπει όλοι να συμμετέχουν. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «οφείλουμε ως ευρωπαϊκά όργανα και ως κράτη μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες.

Οι δύο άνδρες νωρίτερα παρευρέθησαν στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα του κ. Σουλτς περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες καθώς και στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό -συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.