Πολιτική θα είναι η λύση για τα "κόκκινα" δάνεια

«Υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια» δήλωσε στην πρωινή εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία περιέγραψε έναν «ενδιάμεσο φορέα που θα ελέγχει την ικανότητα του ποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και δεν το κάνει και εκείνου που έχει πραγματική αδυναμία». Επιρρίπτοντας μέρος της ευθύνης και στις τράπεζες, η κ. Γεροβασίλη, σημείωσε ότι «οι τράπεζες συνειδητά υπερδανειοδότησαν –αγκαλιά με το πολιτικό σύστημα – τους πολίτες. Αυτή είναι η νοσηρότητα του παλιού συστήματος που τώρα ξεσπάει».

Τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων είναι «κοινωνική ευαισθησία, προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» ενώ επανάλαβε για αυτές τις κοινωνικές ομάδες ότι «δεν θα χάσουν τα σπίτια τους».

Αναφερόμενη στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο θέμα των κόκκινων δανείων, σημείωσε ότι «το ζήτημα πάνω στο οποίο διαπραγματευόμαστε είναι τα εισοδηματικά όρια» και τόνισε ότι «η μάχη θα δοθεί σε κάθε επίπεδο και η λύση θα είναι πολιτική. Αυτά που περιγράφονται σαν νούμερα είναι νοικοκυριά», την ημέρα που φτάνει στην Αθήνα ο Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπης Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με το ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των απαντήσεών του.

«Εκτός από τα μεγάλα ζητήματα διαπραγμάτευσης, καθυστερούν κάποια πράγματα» απάντησε ερωτηθείσα για την καθυστέρηση της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων θέρμανσης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση και δουλειά». Σχετικά με το φαινόμενο του ότι υπάρχουν πολλές φωνές στην κυβέρνηση, οι οποίες δίνουν άλλες απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα, σημείωσε «αυτό που εμφανίζεται ως πολυφωνία, υπάρχουν και δικά μας στελέχη και υπουργοί που εκφράζουν μια σκέψη και αυτά γίνονται τίτλοι».

«Στα μέσα Νοεμβρίου η πρόταση για το Ασφαλιστικό»

«Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, όμως όπως έχει πει η κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του μήνα η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει την πρότασή της στους κοινωνικούς φορείς, δημοσίως» ανέφερε σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα, όμως ερωτηθείσα για το αν θα προστατευτούν οι συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, δεν απάντησε, παρά μόνο σημείωσε ότι «ο στόχος και η μάχη της κυβέρνησης είναι να στηθεί ένα σύστημα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και την προστασία των συντάξεων». Περιγράφοντας το πρόσημο του Ασφαλιστικό τόνισε ότι «μιλάμε για το δικαιότερο και όχι για το δίκαιο».

«Αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερο»

«Δεν έχουμε πει καμιά στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό, έχουμε πει τους στόχους μας» σημείωσε σχετικά με τις προεκλογικές υποσχέσεις που ανήκουν στο παρελθόν, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης και συνέχισε «σας θυμίζω όμως ότι, ξεκινήσαμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και κατέληξε σε ένα σκληρό δίλημμα. Σε αυτό το σκληρό δίλημμα έπρεπε να πάρουμε μέτρα που δεν τα πιστεύουμε και δεν θα τα πιστέψουμε ποτέ. Καλούμαστε να μην χάσουμε το στόχο, ακόμα κι αν έχουμε κάνει μια σημαντική υποχώρηση. Αν δεν το κάνουμε, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».

«Δεν είναι μεγάλο το διάστημα διακυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα. Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας για τη διαχείριση όλων των μεγάλων ζητημάτων, επομένως, η δύναμη όλης της κυβέρνησης είναι πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα» είπε αναφερόμενη στο ότι μένουν πίσω ζητήματα πέραν της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς, για να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Η φορολογία του 20% στους αγρότες θα ισχύσει»

Για το μεγάλο ζητημα του αγροτικού, ανέφερε ότι «δεν αφανίζεται η αγροτική τάξη. Η φορολόγηση των αγροτών θα έπρεπε, ως ένα βαθμό να αντιμετωπιστεί και χωρίς μνημόνιο» και έδωσε το παράδειγμα του διαχωρισμού των κατά κύριο λόγο αγροτών από τους υπόλοιπους.

Στόχος της κυβέρνησης στο ζήτημα είναι «να εκμεταλλευτούμε τις επιδοτήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό» όμως, «πρέπει να έχουμε συναίσθηση σε πόσο χρόνο αυτό μπορεί να ισορροπηθεί». Για το αγροτικό ζήτημα τόνισε ότι «παλεύουμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα» και υποστήριξε ότι παρά το ότι «αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση το υψηλό κόστος παραγωγής, η φορολογία 20% θα ισχύσει».

«Το ότι δεν έχουμε Αγροτική Τράπεζα είναι εγκληματικό. Το ότι δεν υπάρχει η τράπεζα να τους στηρίξει, το πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Σε αυτό αναφέρθηκε ο Δραγασάκης και διαστρεβλώθηκε, ενώ εκείνος μιλούσε για συνεταιριστικές τράπεζες» σημείωσε αναφερόμενη στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις.

«Δεν ψάχνουμε ισοδύναμα για όλα τώρα»

Σχετικά με την εύρεση ισοδυνάμων παρατήρησε ότι, «δεν ψάχνουμε ισοδύναμα για όλα τα κακά, σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μόνο για τον ΦΠΑ στην Παιδεία» και διευκρίνισε ότι, «ό,τι πέφτει στο τραπέζι, δημιουργεί σύγχυση. Η κυβέρνηση σταθερά αναζητά το ισοδύναμο, ώστε να μην ισχύσει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση». Αναφερόμενη στο χρόνο γνωστοποίησης του σχετικού ισοδύναμου, ανέφερε ότι «ας περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα, που είναι το Eurogroup».

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Δεν έχει νόημα όταν έχει τελειώσει η φοροεισπρακτική ικανότητα να βάλεις κι άλλους φόρους. Κι αυτό το συζητάμε με τους δανειστές» απάντησε ερωτώμενη για την αδυναμία πολλών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «κέρδισε» από τους δανειστές να παραμείνει η ρύθμιση των 100 δόσεων, μέτρο αποδοτικό, συμπλήρωσε ότι «ίσως αλλάξουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια για τη ρύθμιση».