Αλλο το Κυπριακό, άλλο το Αιγαίο

Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα και είναι καυτό πρόβλημα, μπορεί και πρέπει να λυθεί, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου και σημειώνει: «Το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή. Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι για τα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει μία συζήτηση με την Τουρκία. «Εμείς το πρόβλημα που γνωρίζουμε να υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι άλλης φύσης πρόβλημα από το Κυπριακό, ακόμη και αν από πίσω υποκρύπτονται οι ίδιες αναθεωρητικές λύσεις. Αλλά, τα δύο είναι διαφορετικής φύσης προβλήματα», επεσήμανε.

Ο Έλληνας Υπουργός διετύπωσε την γνώμη ότι τώρα υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού, που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών. Ο Ακιντζί, ανέφερε, νιώθει Τουρκοκύπριος, νιώθει μία σύνδεση με την τουρκική κουλτούρα, αλλά έχει και μία ταυτότητα ως Κύπριος.

«Άρα, σήμερα είναι μία καλή στιγμή από μία περίοδο που τελειώνει. Ή θα ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για να την μετεξελίξουμε αυτή την περίοδο ή δεν βλέπω εύκολο στο μέλλον να υπάρχει άλλη ευκαιρία. Δεύτερον, είναι η θέληση του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Και, τρίτον, έχουμε μία ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να βοηθήσει στη λύση, χωρίς να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: ΑΠΕ