Στη Βουλή τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, κατατίθενται με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα πολυνομοσχέδιο για σειρά εκκρεμοτήτων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα.

Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με στόχο την Παρασκευή να συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές και το Σάββατο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές την Παρασκευή και το Σάββατο, προτού εισέλθει στην Ολομέλεια την Δευτέρα.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής, με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια. Πάντως, ακόμη κι έτσι, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ζητήματα «αγκάθια», δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Τα ισοδύναμα που μελετώνται για την αναπλήρωση των 300 εκατ. από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση -μεταξύ άλλων η αύξηση των τελών κυκλοφορίας ή η αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα-, δεν φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρά ή ασφαλή ώστε να πείσουν τους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, η νέα πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να είναι 0% σε παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και 23% σε φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και σχολές, ΙΕΚ κλπ.

Έτσι, το ποσό από τα ισοδύναμα που θα χρειαστεί για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία θα είναι σημαντικά μικρότερο. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, αν και ο  Υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλωθεί.

Πάντως, πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, αναφέρουν ότι η τελική φόρμουλα για τα «κόκκινα» δάνεια θα ενταχθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικου Περιεχομένου. Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, μετά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, η κυβέρνηση υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επανεξετάζει το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακοποιών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω από το 20% που είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, στη βάση του επιχειρήματος ότι το μέτρο αυτό ζητείται να εφαρμοστεί μόνο στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το ζήτημα χρειάζεται μόνο Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι νόμος και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα κλείσει το θέμα σε λίγα 24ωρα.

Την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί το ν/σχ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Πάμε καλά με την προετοιμασία» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δήλωσε εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το Σάββατο τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ μέχρι την Κυριακή ο σχετικός νόμος, όπως είπε, θα έχει ψηφιστεί. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το σημερινό Euro Working Group είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστούν οι θυσίες από πλευράς ελληνικού λαού για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και σημείωσε πως για το σκοπό αυτό έχουν δείξει υπευθυνότητα όλες οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Απαντώντας ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε πως το βασικό είναι να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων, και εξήγησε ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας στους δανειστές, αλλά και την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, γιατί όπως επισήμανε, η ανάγκη αλλαγής είναι αναγνωρισμένη από όλους.