ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές δεν εγκρίνουν την πρόταση μομφής κατά του Ζαν Κλoντ Γιούνκερ για την υπόθεση LuxLeaks. Ζητούν όμως από την Κομισιόν να δρομολογήσει αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία.
Η υπόθεση LuxLeaks αφορά εκτεταμένες φοροαπαλλαγές, με νόμιμες πάντως μεθόδους, για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο Λουξεμβούργο την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε τελικά από τις πολιτικές ομάδες των ευρωσκεπτικιστών και των μη εγεγγραμμένων- μεταξύ αυτών και πολλοί ακροδεξιοί. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές αρνούνται να την προσυπογράψουν.
Μάλιστα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν και έναν ιδιαίτερο λόγο να μην στηρίξουν την πρόταση κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Έχει αποδείξει τη βοήθεια και τη συμπαράστασή του σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Είναι αποδεδειγμένος φίλος της χώρας μας. Είναι φίλος του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους δύο πολιτικούς οι οποίοι προσυπέγραψαν την υποψηφιότητά του. Υπολογίζουμε πολύ στον ίδιο και στα προγράμματά του και θεωρούμε ότι είναι ο άριστος υποψήφιος για να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης συμφωνεί ότι η λύση δεν είναι άλλη από τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής νομοθεσίας και ότι είναι υποκριτικό να θεωρεί κανείς το Λουξεμβούργο ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για τη φοροαποφυγή: «Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα στο Λουξεμβούργο και στην πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια με τις φοροαπαλλαγές» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής. «Αλλά αυτό δεν είναι μόνο στο Λουξεμβούργο, είναι και σε άλλες 21 χώρες, που έχουν τις ίδιες εκπτώσεις και μυστικούς διαύλους με το ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο. Αυτό όμως μας δίνει και μία αφορμή: είναι υποχρέωση του κ.Γιούνκερ- το δηλώσαμε κι εμείς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κι εγώ προσωπικά είχα την ευκαιρία όταν μίλησα την ημέρα της επιλογής του και της εκλογής του- να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά για μία οικονομική πολιτική πέρα από το κοινό νόμισμα» επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Δύσκολη η «ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία»
Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση LuxLeaks, αλλά επιμένει ότι δεν ήταν ο αρχιτέκτονας του «λουξεμβουργιανού μοντέλου» και ότι τα φορολογικά προνόμια των επιχειρήσεων στην πατρίδα του οφείλονται απλώς στην έλλειψη ενιαίας, πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, την οποία πάντως ο ίδιος έχει ζητήσει επανειλλημένα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ωστόσο ομοφωνία στην «Ευρώπη των 28», καθώς η φορολογική πολιτική παραμένει εθνική αρμοδιότητα. Και αυτή η ομοφωνία θεωρείται μάλλον απίθανη, από τη στιγμή που κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τις δικές της «ιερές αγελάδες» στη φορολογική πολιτική.
Αρχική πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε τη συνέχεια:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64099848