Δυο μέτρα, δυο σταθμά...

Με στοχευμένο “βομβαρδισμό” ακόμη και της υπόνοιας ότι η Ελλάδα θα “χρησιμοποιήσει” την προσφυγική κρίση για να “αποσπάσει” ό,τι μπορεί σε επίπεδο “εκπτώσεων” στη συμφωνία για το χρέος και τα προαπαιτούμενα “ανοίγει” το δρόμο προς την Αθήνα σήμερα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Τύπος της πατρίδας του. Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να αναθεωρήσει το στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό… ακριβώς λόγω του προσφυγικού.

Οπως προκύπτει από την αποδελτίωση της DW, η “Rheinzeitung” σημειώνει: «Οι χώρες της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία περιμένουν δικαίως από την Ελλάδα να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να μεταχειρίζεται καλύτερα τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει επιτέλους κέντρα καταγραφής στο Αιγαίο. Όποιος γνωρίζει την κακά οργανωμένη δημόσια διοίκηση μπορεί να φανταστεί πόσο δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Μια χώρα που επί πέντε χρόνια δεν είναι σε θέση να οικοδομήσει μια λειτουργική φορολογική διοίκηση, δεν θα είναι και σε θέση να δημιουργήσει τόσο βραχυπρόθεσμα ένα λειτουργικό πλαίσιο καταγραφής και περίθαλψης των προσφύγων. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με χρήματα, η Ελλάδα χρειάζεται επιχειρησιακή βοήθεια. Παρά ταύτα με το πρόσθετο επιχείρημα της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα μάλλον θα καταφέρει να αποσπάσει διευκολύνσεις για το χρέος».

«Η Αθήνα θέλει έκπτωση λόγω προσφύγων», τιτλοφορείται άρθρο της Rheinische Post του Ντίσελντορφ που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Την περασμένη εβδομάδα και σε συνομιλίες στην Αθήνα με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι επικεφαλής των θεσμών (…) σχημάτισαν εικόνα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα έπρεπε να υλοποιήσει 48 βήματα, έτσι το προέβλεπε η συμφωνία που υπεγράφη με τους πιστωτές τον Αύγουστο. Μέχρι στιγμής όμως έγιναν μόλις τα 16. (…)”

Αναφερόμενη στα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η εφημερίδα παρατηρεί: «Ο Τσίπρας αναζητεί πλέον τρόπους προκειμένου να αποσπάσει από τους δανειστές μια έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις. Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο Τσίπρας πρότεινε να χαλαρώσουν οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης η οποία συνεπάγεται για την Ελλάδα ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις. Ο Ντομπρόβσκις φέρεται να αντέδρασε ‘εξαιρετικά συγκρατημένα’».

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ και στην σημερινή επίσκεψη του Γερμανού Υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα.

«Ο Σταϊνμάγερ μεταβαίνει στην Αθήνα – το προσφυγικό στο επίκεντρο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, σημειώνοντας:

«Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα συναντηθεί με τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν η προσφυγική κρίση και οι κρίσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Ένα ακόμη θέμα θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων».

Στην καθυστέρηση καταβολής της επόμενης υποδόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα αναφέρεται η αυστριακή Wiener Zeitung που σχολιάζει:

«Το νέο πακέτο βοήθειας είναι μόλις τριών μηνών και ήδη υπάρχουν διαφορές μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Το Eurogroup επικρίνει το γεγονός ότι έχει υλοποιηθεί το 1/3 από τις υποσχεθείσες 48 μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της υποδόσης «ζημιώνει εντέλει την ελληνική οικονομία, όπως είπε και ο Ντομπρόβσκις: διότι τα χρήματα που θα έρχονταν σε δόσεις, δεν θα έπρεπε να διοχετευτούν άμεσα για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές. Η χώρα (…) θα μπορούσε να αποπληρώσει έτσι τις εκκρεμείς οφειλές της προς εγχώριες επιχειρήσεις και να αναζωογονήσει με τον τρόπο αυτό την οικονομία».

Πάντως η “Handelsblatt” κάνει λόγο σήμερα για ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η γερμανική κυβέρνηση το στόχο της επίτευξης ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, λόγω των αυξανόμενων εξόδων για την αντιμετώπισης της – άνευ προηγουμένου – εισροής προσφύγων.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, πολιτικοί με εμπειρία στη σύνταξη προϋπολογισμών στην συμμαχία της κυβέρνησης των συντηρητικών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προβλέπουν πλέον ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προσφυγική κρίση το 2016, σε σύγκριση με τα σχεδόν 7 δισεκατομμύρια που προέβλεπαν νωρίτερα.

Η Γερμανία κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της για πρώτη φορά από το 1969 πέρυσι, το 2014 – ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις – και η συμμαχία έχει υποσχεθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό από φέτος έως το 2019.

Σε αντίγραφο του άρθρου πριν τη δημοσίευσή του, η Handelsblatt ανέφερε ότι σε πρόσφατες συζητήσεις μέλη της κυβέρνησης αναρωτώνται αν είναι πλέον λογικό να επιμείνουν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016.

Νωρίτερα χθες, όταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε αν ο στόχος ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έθετε περιορισμούς στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες, απάντησε: «Ασφαλώς και δεν θα πούμε σε πρόσφυγα που πνίγεται στη Μεσόγειο, “Φίλε, μείναμε από λεφτά!’».

«Έχουμε τα μέσα στη Γερμανία για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα και πως «άλλα πράγματα θα πρέπει να υπαχθούν κάτω από αυτήν, ως ένα σημείο».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Σόιμπλε θα ανακοινώσει αν θα κρατήσει το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2016 όταν ανακοινώσει τις προβλέψεις για τους φόρους την επόμενη εβδομάδα.