Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η συζήτηση για το χρέος

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για το χρέος ώστε «να μην προβάλουμε καινούργιες επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία» στέλνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα πλαίσια της σημερινής του επίσκεψης στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” αναφερόμενος για το αν θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ. Σταϊνμάγερ δηλώνει ότι «τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα» και προσθέτει ότι «τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων με αντοχή και επιμονή και να τονωθεί από όλους μας η εμπιστοσύνη».

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επισημαίνει ότι «τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή για την Ελλάδα» να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό της ζητώντας της να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα το εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που «συμφωνήσαμε όλοι ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς».

Ο κ. Στάϊνμάγερ αναμένεται στις 13:00 το μεσημέρι να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στις 13:30 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στις 14:00, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ αρχικά θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, ενώ αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο θα πραγματοποιηθούν στις 14.30 περίπου το μεσημέρι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Γερμανό ομόλογό του στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387), όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.