Διαβουλεύσεις στο «κατώφλι της βουλής» για ανακεφαλαιοποίηση - προαπαιτούμενα

Σε διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή φέρεται να βρίσκεται η Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική μορφή των δύο νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και αφορούν, πρώτον, το μίνι πολυνομοσχέδιο με τις διορθώσεις επί των προαπαιτούμενων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που ζήτησε η τρόικα και, δεύτερον και κυριότερο, την τελική μορφή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμενόταν αρχικά να κατατεθεί στην Βουλή ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή. Το συμπληρωματικό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα περιέχει ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ και όλες τις διορθωτικές διατάξεις που ζήτησε η τρόικα από τα ορόσημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να καλυφθεί ένα ακόμη  μέρος από τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ και αναμενόταν στην Βουλή την Πέμπτη.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση καθώς οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.  Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν tovima.gr και το capital.gr, την Τρίτη το απόγευμα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εθεάθησαν σε αίθουσες συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Χίλτον μαζί με τον κορεάτη Γκλεν Κιμ ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση. Ο Κορεάτης Κιμ, πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και (από τότε) σταθερό μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού κυβέρνησης-τρόικας για την τελική σύνταξη των κειμένων.

Η αισιοδοξία που υπήρχε το Σαββατοκύριακο ότι η συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη θα σηματοδοτούσε τη δρομολόγηση της εκταμίευσης της δόσης μετριάσθηκε μετά τη συνειδητοποίηση της εμπλοκής στα θέματα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και της απελευθέρωσης των φαρμακείων.

Στην πολυπλοκότητα των ζητημάτων και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς αποδίδει η κυβέρνηση την ύπαρξη «ανοιχτών» θεμάτων, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων προσεγγίζει το 90%.

 

Πηγές: tovima.gr, capital.gr, naftemporiki.gr