Προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ώστε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο μέτρο προκειμένου να μην αυξηθεί στο 23% ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναφέρθηκε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τους δανειστές για κλιμακωτό ΦΠΑ.

Η εξεύρεση του ισοδυνάμου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, όπως εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου, ωστόσο όμως κατέστησε σαφές ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πιέσει από την δική του μεριά. Παράλληλα η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι “περιμένουμε να γίνει δεκτή η πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ – 0%, 6% και 13%” και ερωτηθείσα για την απόρριψη της πρότασης αυτής από τους δανειστές απάντησε: “θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση”.

Πάντως η ίδια αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, “γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού” ενώ σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ ούτε εκεί, ούτε πουθενά και υπογράμμισε ότι “από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί έστω και οριακά να τον σηκώσει”.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί ταξικής διάκρισης η κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ξεχωρίζει κανέναν, αλλά προτεραιότητά της “είναι να σωθεί και να σταθεί στα πόδια της η δημόσια παιδεία” και υποστήριξε ότι “αυτά τα μέτρα όποιον και να πλήττουν είναι άδικα. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο τι εξασφαλίζει τι δημόσιο χώρο και τι δεν τον εξασφαλίζει, προτιμά εκεί, που είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού και οι πιο αδύναμες τάξεις”.