FAZ: Οι Πρωθυπουργοί Ουγγαρίας-Σλοβενίας επιτέθηκαν στον Τσίπρα

Θετικά αποτιμάται από τον γερμανικό Τύπο το αποτέλεσμα της χθεσινής μίνι Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση, ενώ παράλληλα σχολιάζονται οι διαφωνίες που υπήρξαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Με τίτλο “Μη καταγραφή, κανένα δικαίωμα” η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προτάσσει τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ότι “οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται”.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι χώρες κατά μήκος της “διαδρομής των Βαλκανίων” επιθυμούν να θέσουν υπό έλεγχο την προσφυγική ροή μέσω πιο αυστηρών ελέγχων και καλύτερων συνθηκών υποδοχής των ανθρώπων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η σύνοδος, στην οποία μετείχαν 10 χώρες μέλη της Ε.Ε. και τρεις μη μέλη (Σερβία, ΠΓΔΜ και Αλβανία), διεξήχθη σε έντονο κλίμα.

Μάλιστα η συμπεριφορά του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσε την αγανάκτηση των Βρυξελλών, καθώς ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συνόδου ότι θεωρεί τη χώρα του απλώς “παρατηρητή” της κρίσης, καθώς η Βουδαπέστη έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία. “Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται πλέον στον δρόμο των προσφύγων”, ανέφερε  ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι για την κρίση ευθύνονται οι χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, “οι οποίες δεν ήταν σε θέση ή δεν ήταν έτοιμες να τηρήσουν τον λόγο τους”.

Σύμφωνα με τη FAZ, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο δήλωσαν ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ κάποιων ηγετών. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και ο ομόλογός του της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ επιτέθηκαν εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι η Αθήνα δεν κάνει αρκετά για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με την Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Τσέραρ χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στη χώρα τους περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι στη διάρκεια της συνόδου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα βήματα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει εκπληκτικό. Με το σχέδιο 17 σημείων που υιοθετήθηκε χθες, οι χώρες που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο δεσμεύονται να παρέχουν επαρκή τροφή, στέγη και βοήθεια στους πρόσφυγες, και μάλιστα αν είναι απαραίτητο με τη βοήθεια του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.

“Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαδρομή των Βαλκανίων” τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα της Die Zeit, στο οποίο σημειώνεται ότι το σχέδιο 17 σημείων που υιοθετήθηκε προβλέπει 100.000 θέσεις υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με τη βοήθεια της Frontex. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σημείωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε βάθος κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 9 Νοεμβρίου. και εξήγησε ότι “χρειαζόμαστε έναν μεγάλο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για “σημαντική σύνοδο”, όμως μόνο “ένα λιθαράκι” για τη λύση, και υπογράμμισε ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία. “Οι πρόσφυγες θα πρέπει να αποθαρρύνοντα”, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στην απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο.

Η απόφαση της συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Επιθυμούμε να αποθαρρύνουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μετακινούνται σε σύνορα μιας άλλης χώρας της περιοχής. Η πολιτική της προώθησης προσφύγων χωρίς να ενημερώνονται οι γειτονικές χώρες είναι απαράδεκτη”. Πάντως η εφημερίδα τονίζει ότι παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες σε συμφωνία η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη καθώς οι χώρες συνέχισαν να κατηγορούν η μία την άλλη για την κατάσταση.

Στο περιθώριο της συνάντησης ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε: “Ο ένας προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στον άλλο. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε”. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη διαδρομή των Βαλκανίων.

“Δεν γίνεται στην Ευρώπη του 2015 να υπάρχουν άνθρωποι που αφήνονται στην τύχη τους, που κοιμούνται στους αγρούς και σε χαμηλές θερμοκρασίες να βουτούν ως το στήθος σε ποτάμια” και πρόσθεσε όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος ότι “είμαστε όλοι δεσμευμένοι στις ανθρωπιστικές και ανθρώπινες αξίες και οι εικόνες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν αντιστοιχούν στις αξίες μας”.

Το περιοδικό Der Spiegel εκφράζει σε άρθρο του την ελπίδα η χθεσινή σύνοδος να σηματοδοτήσει το τέλος της κακοφωνίας στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.