Οι «διάδρομοι»... χωρίς την «είσοδο»

Η απουσία της Τουρκίας φαίνεται ότι αποτελεί τη, μέχρι στιγμής, «είδηση», από τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό μεταξύ των των ευρωπαϊκών κρατών που είναι εκτεθειμένα στη λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων», την ώρα που από το πρωί στο Αιγαίο η ασύλληπτη τραγωδία συνεχίζεται, με τους διασώστες να μαζεύουν από τη θάλασσα τα νεκρά κορμάκια βρεφών και παιδιών.

Στη σύνοδο, που ουσιαστικά εστιάζει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ευρώπη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία και η Αλβανία. Παρόντες είναι οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, ενώ έχουν επίσης κληθεί οι επικεφαλής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ένας κρίσιμος εταίρος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η συμμετοχή της Άγκυρας στο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης είναι πολύ σημαντική προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε την στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας ότι έχουν υιοθετήσει την πολιτική «όχι στην δική μου αυλή».

«Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση, λόγω της στάσης που κρατούν ορισμένες χώρες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών και προς αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για τη σημερινή συνάντηση είναι θετική, δήλωσε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν την συνάντηση. Όπως, είπε, όλοι γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων υπάρχει μια «είσοδος». «Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου, φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι εποικοδομητικές οι σημερινές συζητήσεις, προς την κατεύθυνση μιας προσπάθειας να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να επιλυθεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Ερωτηθείς για την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η χώρα θα εκπληρώσει εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Όπως ανέφερε ως το τέλος του χρόνου, πέντε hotspots θα είναι έτοιμα στα νησιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το hotspot της Λέσβου θα είναι έτοιμο ως το τέλος του Νοεμβρίου και ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργούν και τα υπόλοιπα τέσσερα hotspots. Τόνισε, ωστόσο, ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το ζήτημα.

Η σημασία της Τουρκίας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε πως μόνο μέσω συνεργασίας με την Τουρκία θα μπορέσει η Ευρώπη να λύσει την προσφυγική κρίση.

«Δεν θα λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα τελείως, χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία για αυτό», δήλωσε η κ. Μέρκελ, λίγη ώρα πριν την έναρξη της μίνι-συνόδου, όπου θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης των ανθρώπινων ροών που κινούνται προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της «βαλκανικής οδού».

«Μόνο με την Τουρκία μπορούμε να μετατρέψουμε το παράνομο σε νόμιμο. Είναι πολύ σημαντικό η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να συζητήσει περισσότερο την ατζέντα της μετανάστευσης με την Τουρκία», είπε.

Στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στάθηκε εκ νέου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας – που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής – Μίρο Σεράρ, τονίζοντας πως εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα του δεν θα μπορεί πλέον να αντέξει τις μαζικές εισροές προσφύγων και μεταναστών.

Υπογράμμισε ακόμα πως ένα από τα «κλειδιά» για τον περιορισμό του ανθρώπινου κύματος προς τα Βαλκάνια βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει με προσωπικό και πόρους τη χώρα μας.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα βάλουμε τέλος στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων και του ‘καλώς ήρθατε’», δήλωσε προσερχόμενος στη μίνι-σύνοδο ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζοντας με νόημα ότι συμμετέχει ως «απλός παρατηρητής», καθώς – μετά την ανέγερση φραχτών στα νότια σύνορα με Κροατία και Σερβία – η χώρα του «δεν ανήκει πλέον στο διάδρομο».

Σημείωσε πως σε προηγούμενες συνόδους είχε προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία, «εάν δεν μπορούν να τα φυλάξουν μόνοι τους».

Αν η Ευρώπη αποτύχει οι λαϊκιστές θα κερδίσουν, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο κεντροαριστερός αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ουσιαστικά τονίζοντας την πολιτική σημασία της μίνι-συνόδου.

Την ανάγκη να υπάρξει συγχρονισμός δράσης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να συνεχιστεί η ασυμφωνία τους και η μονομερής χάραξη πολιτικής τόνισε από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Στο πλαίσιο της μίνι Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Αυστριακός Επίτροπος δήλωσε πως, «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα», έτσι ώστε να εξεταστεί ποιοι μετανάστες χρειάζονται άσυλο και να συγχρονιστεί η Ευρωπαϊκή δράση.

Ο στόχος του Επιτρόπου είναι να αποφευχθεί η ασυντόνιστη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη προμηθειών και υποστήριξης των μεταναστών και να  υποστηριχθεί επίσης η δράση άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τη μετανάστευση όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως στην Ευρώπη είμαστε «πιο εποικοδομητικοί μαζί» αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός.

Επίσης δήλωσε πως «η βία κατά των μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα χρησιμοποιώντας βία αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».

H Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είπε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».

O Λουξεμβούργιος Υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι΄αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων.

Ο Σλοβένος Πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε κατά την είσοδό του πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία. Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επεσήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.

Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν σήμερα στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. Ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς προσερχόμενος, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μια συνολική λύση». Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή.

Στη σύνοδο, που ουσιαστικά εστιάζει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ευρώπη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία και η Αλβανία. Παρόντες είναι οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, ενώ έχουν επίσης κληθεί οι επικεφαλής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, Πρώτο Θέμα