Υψηλοί τόνοι και ονομαστική ψηφοφορία για το ν/σ για τα ΜΜΕ

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η ΝΔ, επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58 άρθρων) του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 7, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρεύοντος του Σώματος, Δ. Κρεμαστινού.

Όπως σημειώνει το euro2day, για «ημιαυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, είπε πως η «συμπεριφορά της θυμίζει άλλες εποχές» και εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξάρτητων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από ανεξάρτητες φωνές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα το ερώτημα: «Γιατί επείγεστε για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ; Τι επιδιώκετε; Να εξυγιάνετε το τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο που θα διάκειται ευμενώς στην κυβέρνηση;».

Μεταξύ άλλων, δε, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών όταν θα πρέπει να ορίζεται από την ίδια την αγορά και γιατί θέτει η κυβέρνηση τόσους αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τους αριθμούς των απασχολούμενων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα; «Γιατί δεν το κάνει και σε άλλες επιχειρήσεις; Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή που θα ορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση πόσους εργαζόμενους θα έχει» είπε. Ακόμη έθεσε το ερώτημα: «Δεν την προβληματίζει ότι με τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρει αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο Υπουργείο νοθεύεται ο ανταγωνισμός; Τι επιδιώκει η κυβέρνηση; Να βρεθούμε υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόθευση του ανταγωνισμού;»

Νωρίτερα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος.

«Η αντιδημοκρατική δημαγωγία, οι ψευδαισθήσεις τα ψέματα, η υπονόμευση της ενότητας του ελληνικού λαού δεν βασίστηκε μόνο στην αντιμνημονιακή αντιπολίτευση. Βασίστηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης που χειρίστηκαν την προσπάθεια μας αυτή. Έχω έντονη την ανάμνηση του πως το μιντιακό σύστημα της χώρας αντιμετώπισε την δική μου θητεία στο υπουργείο Οικονομικών και του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος προκάλεσε τεράστια βλάβη στον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί. Πρώτη εκδοχή να μην εφαρμοστεί. Τότε οι υφιστάμενοι σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν υπό εκβιασμό. Δεύτερη εκδοχή ο νόμος εφαρμόζεται και οι υφιστάμενοι σταθμοί χάνουν την άδεια τους και παύουν να λειτουργούν και αυτό σημαίνει πτώχευση των Ανωνύμων Εταιρειών», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξήγησε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ουσιαστικά με το νομοσχέδιο καμία ονομαστικοποίηση των μετοχών στις εταιρείες των Μέσων Ενημέρωσης.

«Ανεξαρτήτως υποχρέωσης ονομαστικοποίησης η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση μου για μία ανεξάρτητη εταιρεία που θα ελέγχει ποιος επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από κάθε μέσο ενημέρωσης. Δεχθείτε το. Θα απολογηθείτε κάποια στιγμή στο μέλλον αν δεν το δεχθείτε», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Μαξίμου: Μπαίνει τέλος στην αδιαφάνεια

«Είναι γεγονός ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποκάλυψε αρκετά πράγματα», σχολιάζουν, σύμφωνα με το euro2day, κυβερνητικές πηγές για τους επικριτές τής θεσμικής παρέμβασης την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση και τονίζουν: «Ορισμένες φωνές αντίδρασης που ακούστηκαν, δεν αγωνιούν για την εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά για τη διάσωση του σημερινού προβληματικού καθεστώτος και των προνομίων του».

«Καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης. Τηρούμε τη δέσμευσή μας», είχε ενημερώσει τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, και είχε καλέσει τα κόμματα να υπερψηφίσουν «αυτήν τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα».

«Για την κυβέρνηση, η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά, είναι ρητή δέσμευσή απέναντι στον ελληνικό λαό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή που θέτει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγουμένων ετών.

«Με την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά, κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας που εξέθρεψε την ανομία και την διαπλοκή και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς της απευθείας παραχώρησης των δημόσιων συχνοτήτων, χωρίς διαφανή και νόμιμο διαγωνισμό», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και τονίζουν ότι οριστικό τέλος μπαίνει και στις «προσωρινές» άδειες, που «παρατάθηκαν, για ευνόητους λόγους, για περισσότερες από δύο δεκαετίες» όπως και στις «χαριστικές διατάξεις που, με τα δέοντα πολιτικά ανταλλάγματα, απάλλαξαν για χρόνια τους τηλεοπτικούς σταθμούς από καταβολές νόμιμων οφειλών, προκαλώντας τεράστια βλάβη στα οικονομικά του δημοσίου».

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο «παιχνίδι της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το οποίο στήθηκε γύρω από όλη αυτή την παρανομία και για το οποίο βοά η χώρα τουλάχιστον από της αρχές της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι τελειώνει και το μονοπώλιο των ψηφιακών συχνοτήτων το οποίο στρεβλώνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργεί «τσιφλίκια» στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

«Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την ριζική μεταρρύθμιση, σταθερή στις αρχές της και με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Όλοι οι υπόλοιποι, που μάλλον απρόσεκτα έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από διαδικαστικά τερτίπια και τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν, χωρίς μισόλογα και τερτίπια, τις δικές τους ευθύνες» αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ η κυβέρνηση ενόψει και της σημερινής τελικής συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.