Οι συχνότητες, η Κομισιόν... και τα μασάζ!

Σε “σφαγή” παραπέμπει η κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αφορμή στάθηκε η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία παρεμβαίνει στις εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ μετά από καταγγελία που κατέθεσε, στη βάση των ευρωπαϊκών κανόνων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ιδιώτης, του οποίου τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αποκάλυψε, ωστόσο, ότι η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών έκανε καταγγελία στην Κομισιόν για το νομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση έπρεπε να απασχοληθεί με ακρόαση φορέων, όμως η Ν.Δ. (Λευτέρης Αυγενάκης), το ΠΑΣΟΚ (Θόδωρος Παπαθεοδώρου) και το Ποτάμι (Γιώργος Αμυράς) ζήτησαν να κατατεθεί η αλληλογραφία της κυβέρνησης με την Κομισιόν και να κληθούν το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απάντησε ότι η αλληλογραφία βρίσκεται από χθες το βράδυ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των βουλευτών και κατήγγειλε «την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

«Όποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει μία αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα είναι υποχρεωμένοι να ρωτήσουν διά της υπηρεσιακής οδού για την καταγγελία. Σήμερα που είναι οι φορείς εδώ μπορείτε να ρωτήσετε τους φορείς, δηλαδή την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών που έκανε την καταγγελία», απάντησε ο Χρ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε απαντήσει ακόμη. Είναι χαμηλά στις προτεραιότητές μας το ζήτημα αυτό. Συνεννοηθήκαμε με την Κομισιόν και δεν υπάρχει θέμα».

«Είναι το παράπονο κάποιου ιδιώτη προς τις υπηρεσίες, οι οποίες ρωτούν ποια είναι η γνώμη τους γι’ αυτά. Η επιστολή αφορά αν δύναται η ΕΡΤ να παρέχει σήμα σε τρίτους. Η προθεσμία για απάντηση είναι εντός 20 ημερών και δεν έχει περάσει», πρόσθεσε και ο Ν. Παππάς.

Για την κλήση της ΕΕΤΤ ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να έρθουν, αλλά απλά δεν μπορούν να έρθουν ως Ολομέλεια της Επιτροπής, διότι έχει περάσει το τρίμηνο που μπορούν να γίνουν αναπληρώσεις μετά την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΤΤ και ουσιαστικά θα έρθουν ως πρόσωπα».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. κατήγγειλε ότι ο Υπουργός Επικρατείας συνάντησε χθες φορείς πριν την συνεδρίαση για την ακρόαση κοινωνικών φορέων και αναρωτήθηκε αν τους ασκήθηκαν «πιέσεις, εκβιασμοί και τους έγινε μασάζ».

Μάλιστα ο Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε προσωπικά στον Ν. Παππά σημειώνοντας: «Σας γνωρίζω από τα παλαιά χρόνια. Όμως δεν πίστευα ότι ο παλιός συμφοιτητής μου που είχαν γνωρίσει στα αμφιθέατρα έχει τόσο υψηλούς στόχους, να γίνει υπουργός – καναλάρχης».

«Να εξεταστούν οι ανήθικες καταγγελίες του Αυγενάκη που θεωρεί ότι όλες οι δημόσιες συναντήσεις με φορείς είναι πιέσεις, εκβιασμοί και μασάζ», ζήτησε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και επισήμανε: «φαίνεται ότι έτσι μεγάλωσε ο Λ. Αυγενάκης». «Η αντιπολίτευση έχει έρθει για να προσβάλλει την διαδικασία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι είχε ζητήσει κληθεί η ΕΕΤΤ από χθες είπε ο πρόεδρος και αντ’ αυτού εκλήθη εμπειρογνώμονας . «Επαναφέρω το αίτημα γιατί θέλω τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ για συγκεκριμένα ζητήματα για προβλέψεις νομοσχεδίου, δεν υπάρχει νομικό κώλυμα» τόνισε.

«Ζητήσαμε επίσης την κατάθεση της αλληλογραφίας – έχει άμεση σχέση με τα υπό συζήτηση άρθρα και με ερωτήσεις προς τους φορείς» πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η Βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ότι «δημιουργούμε εντυπώσεις για να παίζουν ‘viral’ βιντεάκια από επιτροπές στα κανάλια».

Ο Βουλευτής του Ποταμιού Γιώγος Αμυράς τόνισε και αυτός ότι το ΕΣΡ τοποθετείται με αρνητικό τρόπο απέναντι στο ν/σ και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση.

Απαντώντας, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης διέψευσαν ότι η κυβέρνηση κρύβει αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πάνος Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι τίθεται θέμα ισονομίας, γιατί το επίμαχο ν/σ δεν ρυθμίζει το σύνολο των εταιρειών που εμπλέκονται στην τηλεοπτική αγορά, και επίσης δημιουργεί ζήτημα με την προστασία του ανταγωνισμού γιατί δεν μπορεί να θέτει διαφορετικά κριτήρια για τις ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις της αγοράς. Ο κ. Κυριακόπουλος είπε επίσης ότι το κόστος που θα πληρώνει η ΕΡΤ για την μετάδοση της από τη νέα πλατφόρμα που δημιουργείται την ΕΡΤ/ ΝΕΤ θα τριπλασιαστεί ή θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με τα τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει σημερα για την μετάδοσή της απο την DIGEA και αυτά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και όρος στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, αποτελεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να “κλείσει” τη φωνή των καναλιών, αλλά να αποκαταστήσει όρους διαφάνειας και σωστής διαχείρισης των συχνοτήτων.

«Προφανώς σε κάποιους ίσως να μην αρέσει και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο γίνεται πράξη και η δέσμευση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα σαφές, διαφανές, καθαρό τοπίο στη διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που είναι δημόσιο αγαθό και ένα κράτος σοβαρό οφείλει να αποκαταστήσει όρους διαφάνειας και σωστής διαχείρισης των συχνοτήτων», είπε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Καθημερινά” των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

Σε ερώτηση αν μέχρι σήμερα όντως δεν υπήρχε διαφάνεια , η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα νομοθεσία που να βάζει τους όρους λειτουργίας και διαχείρισης σε κάθε επιχείρηση και επενδυτή που αποφασίζει να λειτουργήσει ένα Μέσο. «Σήμερα μπαίνουν νόμοι και κανόνες. Νόμοι που θα εξασφαλίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και οικονομική διαφάνεια των πόρων που διατίθενται», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ, naftemporiki.gr, skai.gr