Φράχτες, στρατός... και συναντήσεις

Μάλλον ένδειξη αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί στοιχειωδώς την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση από την αυξανόμενη προσφυγική ροή αποτελεί η πρόσκληση που απευθύνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης για έκτακτη συνάντηση, λόγω της επιδείνωσης του προσφυγικού προβλήματος και της αυξημένης πίεσης στα εσωτερικά σύνορα.

Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ήδη, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει εκτάκτως αύριο στη Σλοβενία.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, η Σλοβενία έδωσε από χθες τα ξημερώματα νέες εξουσίες στον στρατό της και ζήτησε επιπλέον οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών .

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το σλοβενικό κοινοβούλιο των 90 εδρών ενέκρινε, με ψήφους 66 υπέρ έναντι 5 κατά, επέκταση του νόμου για τις αρμοδιότητες του στρατού που προβλέπει ότι οι στρατιώτες θα συνδράμουν την αστυνομία στα σύνορα με την Κροατία έκτασης 670 χλμ.

Με τον νόμο αυτόν, οι Σλοβένοι στρατιώτες εξουσιοδοτούνται να βοηθήσουν την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες, να διαχειρίζεται τους μετανάστες, να τους ανακρίνει ή να επαναπροωθεί πολίτες στα σύνορα. Μέχρι τώρα ο σλοβενικός στρατός επιτρεπόταν να παράσχει μόνο τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα μεγάλες δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή, παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 κράτη-μέλη – με ποσοστώσεις για τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να υποδεχτούν – έως σήμερα μόνο επτά εξ αυτών, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, έχουν προσφέρει άμεσα διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας.

Αν οι χώρες της Ε.Ε. δεν δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις, οι διαθέσιμες «κλίνες» σχεδόν θα εξαντληθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όταν και θα γίνει η μετεγκατάσταση περίπου 100 ανθρώπων που φιλοξενούνται για την ώρα στην Ιταλία.

Το πρόγραμμα διαμοιρασμού, που δίχασε την Ευρώπη για μήνες, τέθηκε σε ισχύ στις 9 Οκτωβρίου, όμως μέχρι σήμερα έχουν μετακινηθεί μόλις 19 πρόσφυγες, οι οποίοι ταξίδευσαν από τη Ρώμη στη Σουηδία. «Θα υπάρξει κώλυμα αν τα κράτη-μέλη δεν διαθέσουν τις θέσεις, όπως είπαν ότι θα κάνουν», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πέραν του πρακτικού ζητήματος όμως, το πρόβλημα όμως έχει και οικονομική διάσταση. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου επικυρώθηκε ο διαμοιρασμός των προσφύγων, τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν για την παροχή 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις, έως τώρα έχουν εκταμιευθεί μόνο 474 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, tvxs.gr