Δύο στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν σήμερα τη λύπη τους για την «καταστροφική αναποφασιστικότητα» που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κι επισήμαναν ότι ο ΟΗΕ έχει καταφέρει να διαχειριστεί πολύ δυσκολότερες καταστάσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες.
«Νιώθουμε πικρία (…), καθώς εμείς διαχειριζόμαστε αυτού του είδους της καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο και σε ειδεχθείς συνθήκες» στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κατάστασης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρένα Βογιάτσκοβα – Σογιοράνο, συντονίστρια του ΟΗΕ στη Σερβία, όπως αναφέρει το imerisia.gr
«Εδώ δεν είναι καταστροφικό το πλαίσιο, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση όπου επικρατεί μια καταστροφική αναποφασιστικότητα», επισήμανε η ίδια. Η αξιωματούχος ανέφερε τα παραδείγματα της Σομαλίας, της Ινδονησίας ή της Ταϊλάνδης όπου «οι καταστάσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ότι στην Ευρώπη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασική δωρήτρια του ΟΗΕ στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων σε αυτές τις χώρες, απαιτεί μια «πολύ αυστηρή» εφαρμογή των κανονισμών για το σεβασμό «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διαδικασιών καταγραφής», προσέθεσε η ίδια. «Και εδώ στην καρδιά της Ευρώπης αυτοί οι κανονισμοί δε μοιάζουν να εφαρμόζονται. Εάν μπορούμε να στήσουμε έναν καταυλισμό και να θεσπίσουμε μια διαδικασία καταγραφής (των προσφύγων) σε διάστημα μίας εβδομάδας οπουδήποτε στη Σαχάρα, πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό και την Ευρώπη επίσης» τόνισε. «Η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη» ενώ προσεγγίζει ο χειμώνας, προειδοποίησε η ίδια.
Σύμφωνα με την Βογιάτσκοβα – Σογιοράνο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ροή των προσφύγων θα κοπάσει τις επόμενες εβδομάδες. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για την εγκατάσταση κέντρων καταγραφής προσφύγων «σε χώρες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» όπου θα μπορούν «να καταγράφονται, να ταυτοποιούνται και να ξεκουράζονται» προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
«Ωστόσο πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό. Η συζήτηση σχετικά με τις ποσοστώσεις (της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην ΕΕ) θα πρέπει να γίνει παρά στο τέλος» σημείωσε η αξιωματούχος.
«Υπάρχει μια πολύ αρνητική ρητορική σχετικά με αυτό που αποκαλούμε «τους ξένους» και πολλές εκλογικές διαδικασίες με αυτήν την οπτική (στην Ευρώπη), αυτό δε βοηθά» υπογράμμισε η συνάδελφός της Λουίζ Βίντον, συντονίστρια του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ.