Η απροθυμία μπλοκάρει την μετεγκατάσταση προσφύγων

Μεγάλες δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζει ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το skai.gr, παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 κράτη-μέλη – με ποσοστώσεις για τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να υποδεχτούν – έως σήμερα μόνο επτά εξ αυτών, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, έχουν προσφέρει άμεσα διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας.

Αν οι χώρες της Ε.Ε. δεν δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις, οι διαθέσιμες «κλίνες» σχεδόν θα εξαντληθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όταν και θα γίνει η μετεγκατάσταση περίπου 100 ανθρώπων που φιλοξενούνται για την ώρα στην Ιταλία.

Το πρόγραμμα διαμοιρασμού, που δίχασε την Ευρώπη για μήνες, τέθηκε σε ισχύ στις 9 Οκτωβρίου, όμως μέχρι σήμερα έχουν μετακινηθεί μόλις 19 πρόσφυγες, οι οποίοι ταξίδευσαν από τη Ρώμη στη Σουηδία. «Θα υπάρξει κώλυμα αν τα κράτη-μέλη δεν διαθέσουν τις θέσεις, όπως είπαν ότι θα κάνουν», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πέραν του πρακτικού ζητήματος όμως, το πρόβλημα όμως έχει και οικονομική διάσταση. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου επικυρώθηκε ο διαμοιρασμός των προσφύγων, τα κράτη-μέλη δεσμεύθηκαν για την παροχή 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις, έως τώρα έχουν εκταμιευθεί μόνο 474 εκατομμύρια ευρώ.