Ενστάσεις για το επείγον του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Σοβαρές ενστάσεις για την διεξαγωγή της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες σε πέντε μόλις ημέρες εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής κατόπιν ψηφοφορίας αποφάσισαν να ολοκληρωθεί βη συζήτηση του νομοσχέδιου το Σάββατο με 37 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 29 κατά. Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε χαρακτηριστικά «να μην δημιουργηθεί προηγούμενο. Η Βουλή λειτουργεί τις περισσότερες φορές με βάση την αρχή της δεδηλωμένης. Αν ένα κόμμα ζητήσει επισταμένως ψηφοφορία, όπως έγινε τώρα, μπορεί να διεξαχθεί, αλλά δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά η Βουλή».

Η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές ξεκίνησε με αντεγκλήσεις κυβέρνησης-ΝΔ επί της διαδικασίας. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας στις διαμαρτυρίες της ΝΔ για τη σύμπτυξη του χρόνου συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί εντός πέντε ημερών δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται εδώ πέρα να αναπαράγουμε επιχειρήματα άλλων».

Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα, ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 21:15 ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10:00 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες, και επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους δέκα σοφούς του ασφαλιστικού, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρώ από τη συζήτηση».

Μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης η προεδρεύουσα Χαρά Καφαντάρη πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ελήφθη επειδή την επόμενη εβδομάδα δεν θα υπάρχει νομοθετική λειτουργία λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει δέσμευση να μην ενταχθούν στο νομοσχέδιο άσχετες τροπολογίες. Επίσης υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση την Παρασκευή επειδή θα απουσίαζε η ηγεσία της στην Ισπανία για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αδικούμε τους εαυτούς μας, δεν μπαίνω σε δίκη προθέσεων, αλλά θα αποδειχθεί στη διάρκεια της συζήτησης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και ευρύτερες συναινέσεις», ανέφερε ο κ. Παππάς υπενθυμίζοντας ότι για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών «έχουν ανταλλαγεί και πολιτικά πυρά, καλώς νοούμενα και καλοδεχούμενα», από τον Πρόεδρο της Ν.Δ..

Για τις αναφορές του υπουργού διαμαρτυρήθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Καννέλη, που έκανε λόγο για συναντήσεις του υπουργού με καναλάρχες και ο εισηγητής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. «Έτσι θα συζητήσουμε; Ουδείς δικαούται να κάνει τον έκπληκτο. Οι συναντήσεις οι δικές μας δεν γίνονται εν κρυπτώ. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να ακούμε τους φορείς» απάντησε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι «μένει να αποδειχθεί αν η επίκληση ενός διαδικαστικού θέματος θα σταθεί αφορμή για να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Νωρίτερα ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. θέλει να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας και επεσήμανε ότι «δεν έχουμε καμία ημερομηνία που πρέπει να προλάβουμε». «Να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Δεν μπορεί να συμπιέζονται έτσι οι χρόνοι», υποστήριξε. «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια», φώναξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας λέγοντας ότι «επιφυλάσσεται ασφυκτική μεταχείριση στο νομοσχέδιο».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «αδικείτε την δική σας πρωτοβουλία γιατί υπό τις συνθήκες αυτές η συναίνεση είναι πολύ δύσκολη. Είναι μείζον ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας και από την άλλη έρχονται ρυθμίσεις που θέλουν συζήτηση. Δημιουργούνται βάσιμες ή αβάσιμες υποψίες ότι εδώ πάμε να τελειώνουμε γρήγορα – δεν λέω ότι θέλετε να κρύψετε κάτι».

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί πηγαίνει με αυτές τις διαδικασίες. Δεν είναι επείγον. Είναι υπερεπείγον. Παίζουμε με τις λέξεις», υποστήριξε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άρθρα πέρα από αυτά που υπήρχαν στη διαβούλευση».

«Απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για το ραδιόφωνο», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άσχετες διατάξεις για πρατηριούχους, εστιάτορες». «Αυτό το “δεν είναι επείγον, απλώς συμπτύσσουμε τους χρόνους” είναι για τα παιδάκια», σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί σώρρευση νομοσχεδίων», είπε και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων εκτιμώντας ότι «ο χρόνος δεν επαρκεί».

«Και η πολιτική και η επιστημονική ύλη του νομοσχεδίου είχαν κατατεθεί δημόσια. Απορώ πώς δεν ήξεραν οι βουλευτές όταν ο πρωθυπουργός το έχει ανακοινώσει δημόσια», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Η αδυναμία πολιτικής θέσης τους οδηγεί στο να αρνηθούν», είπε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι «έχω ακούσει τον Πρόεδρο της ΝΔ να καλεί την κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο. Ανταποκρινόμενοι και στο αίτημα της αντιπολίτευσης, εκτός αν το αρνούνται αυτό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε». «Ο χρόνος επαρκεί. Μας ενδιαφέρει η ουσία του νομοσχεδίου και όχι η διαδικασία», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πηγή: naftemporiki