Εβδομάδα των "παθών" η σημερινή για την κυβέρνηση ενόψει νέων μέτρων

Σε δύσκολη εβδομάδα εισέρχεται η κυβέρνηση μετά την ψήφιση από τη Βουλή του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων καθώς αναζητούνται ισοδύναμα για την άρση μέτρων όπως το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και γίνεται η επεξεργασία των προτάσεων της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε από το πρωί συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς των οποίων το έργο σχετίζεται με τα οικονομικά θέματα. Ανάμεσα στους Υπουργούς που έχουν μεταβεί στη Βουλή είναι οι Υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης.

Αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτό δεν δεσμεύει την κυβέρνηση ενώ το μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” για τις απειλές που δέχθηκαν άλλα μέλη της ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν κόβει συντάξεις και αυτό ανήκει στην δικαιοδοσία της κυβέρνησης και της Βουλής.

Αναφορικά με το 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση η κυβέρνηση καλείται έως την Παρασκευή να λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά την παράταση κατά μια εβδομάδα που ανακοίνωσε το υπουργείο των Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ανέφερε ότι το ισοδύναμο αναζητείται ενώ απέκλεισε τους πλειστηριασμούς στην α’ κατοικία.

Την ίδια ώρα και εκτός απροόπτου αύριο φθάνει στην Αθήνα η επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντέλια Βελκουλέσκου όπου μαζί με τους ομολόγους της των υπολοίπων θεσμών θα προβούν σε μια αποτίμηση της κατάστασης, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων περιλαμβάνεται η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, ο νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ, η κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων.

Θα περιλαμβάνει επίσης ισοδύναμα για την απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με άμεση εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους, μια νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους με ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς αλλά και την αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια, την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20% και νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για προτάσεις ισοδυνάμων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Αποστόλου ο οποίος μίλησε το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. Παράλληλα, σημαντικές ανατροπές αλλά και αλλαγές για το ασφαλιστικό εξετάζει το υπουργείο Εργασίας καθώς εξετάζεται η επιβολή εισφοράς σε μισθωτούς που έχουν εισόδημα πάνω 2.000 – 2.500 ευρώ, σε συνδυασμό με το εισόδημα που έχουν από άλλες πηγές, όπως ενοίκια ή μετοχές, ενώ σαν δεύτερο μέτρο εξετάζεται η “ηλεκτρονική φάκα” στους ελεύθερους επαγγελματίες και το οποίο αφορά στην αλλαγή του τρόπου που θα αξιοποιούνται οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και το… ραβασάκι με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια για τον φόρο ακινήτων του 2016.