Γιόσκα Φίσερ: Τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με επανάσταση τη Νότια Ευρώπη

«Το Βερολίνο κωλυσιεργεί», πρόσθεσε

του Νίκου Χειλά

Ο Γιόσκα Φίσερ έχει δυο προβλήματα με την ελληνική Αριστερά. Το πρώτο είναι ψυχολογικό – δεν μπορεί να προφέρει σωστά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του. Τη νύχτα της Δευτέρας, μιλώντας σε πάνελ για την Ευρώπη στο Βερολίνο, απεκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Τσίπριζα» – από το Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, πριν από ένα περίπου μήνα, σε ανάλογη εκδήλωση, τον κ.Τσίπρα «Τσίρπα».

Το δεύτερο πρόβλημα, που εξηγεί και το πρώτο, είναι πολιτικό: Ο γερμανός πρώην υπουργός εξωτερικών φοβάται, ότι τυχόν εκλογική νίκη του, όπως λέει, «ας πούμε ευρωσκεπικιστικού» ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επανάσταση σε όλη τη Νότια Ευρώπη. «Αυτό είναι πολύ πιθανό» έλεγε τη Δευτέρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προβάδισμα 10% στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, το κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία. Μια γενίκευση της ανατροπής δεν αποκλείεται».

Επόμενο έτσι να διερωτάται: «Τι περιμένει το Βερολίνο; Να συμβούν όλα αυτά και ύστερα να προσπαθήσει να αποτρέψει τα ακόμα χειρότερα; Τότε όμως θα είναι πολύ αργά».

Το συμπέρασμά του: Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δράσει εδώ και τώρα. Και δράση εδώ σημαίνει, τέρμα στη λιτότητα. «Είναι αφύσικο να κάνουμε ταυτόχρονα και τα δυο – και λιτότητα και δομικές μεταρρυθμίσεις» είπε. «Αυτό οδηγεί, όπως δείχνει η κατάσταση στην Ελλάδα, στον οικονομικό βάραθρο. Το σωστό θα ήταν οι μεταρρυθμίσεις να συνοδεύονται από ένα γενναίο πρόγραμμα ανάπτυξης».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=653722