Σκληρό «παζάρι» Νταβούτογλου στην Μέρκελ

Σε ιδιαίτερα σκληρό «παζάρι» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την ΕΕ, και καταρχήν με την Γερμανία, προκειμένου η Άγκυρα να «συνεργαστεί» στην προσπάθεια ελέγχου του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι η τουρκική ηγεσία είναι αποφασισμένη να πάρει σημαντικά ανταλλάγματα σε όλα τα επίπεδα, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο στην Κωνσταντινούπολη ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» και ότι αναμένει «σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ».

Αν και το να μπει ένα φρένο στην παράνομη μετανάστευση είναι προτεραιότητα και για την Άγκυρα, σε κάθε περίπτωση, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι το βάρος της προσφυγικής κρίσης πρέπει να μοιραστεί δίκαια και τόνισε ότι μία λύση στο προσφυγικό είναι εφικτή μόνον εφόσον δοθεί λύση στον εμφύλιο της Συρίας.

Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση της Άγκυρας, για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, ως καλύτερη δυνατή λύση για την ανακοπή και τον καλύτερο έλεγχο του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. Πρακτικά, η υλοποίηση της πρότασης αυτής σημαίνει ότι η συριακή αεροπορία και ο στρατός δεν θα έχουν πρόσβαση σε ένα τμήμα του εναέριου χώρου αλλά και του εδάφους της χώρας, ενώ παράλληλα απαιτείται για την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης, η παρουσία ξένων  στρατευμάτων επί συριακού εδάφους.

Η τουρκική ηγεσία διατυπώνει σταθερά εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια την πρόταση αυτή, αλλά προσκρούει σε σοβαρές αντιδράσεις από σειρά μεγάλων δυνάμεων για διαφορετικούς λόγους.  Ακόμη και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη λύση καθώς σημαίνει παρουσία ξένων στρατευμάτων και μάλιστα ισχυρών εντός της Συρίας.

Από την άλλη, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε έτοιμη να εξετάσει σοβαρά και να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα για επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας που αφορούν στην οικονομική και νομισματική πολιτική (17), στην οργάνωση της δικαιοσύνης και στην προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (23), στην διασφάλιση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δίκαιης αντιμετώπισης από τις αρχές (24).

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε μόνη της και τα κεφάλαια που είναι διατεθειμένη να θέσει επί τάπητος ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως «εναγώνια» προσπάθεια της Καγκελαρίου να εξασφαλίσει την στήριξη της τουρκικής ηγεσίας στην ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, σε μια στιγμή που αρχίζουν, ήδη, να υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας της.  Δεσμεύτηκε παράλληλα ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στο να εκδίδονται πιο εύκολα βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στηρίζοντας επί της ουσίας την πρόταση της ΕΕ προς την Τουρκία σχετικά με το «σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Να υπενθυμιστεί ότι ένας από τους λόγους που το ζήτημα με τις βίζες δεν έχει προχωρήσει είναι η άρνηση της Τουρκίας ν’ αναγνωρίσει ως κράτος ένα μέλος της ΕΕ, την Κύπρο.