Υπάρχουν δύσκολα αλλά όχι νέα μέτρα - Όλοι θα ελεγχθούν - Όχι σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατηγορώντας την για επικοινωνιακό ορυμαγδό που παραπληροφορεί καθώς δεν έρχονται, όπως είπε, καινούργια μέτρα αλλά «δύσκολα μέτρα» τα οποία η αντιπολίτευση στήριξε ψηφίζοντας την τρίτη δανειακή σύμβαση το καλοκαίρι.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε συνάδελφοι της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού που γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία» διαμήνυσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στα «ανοιχτά» μέτωπα».

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, σημείωσε ότι «επί επτά μήνες διεκδικούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μία καλύτερη συμφωνία και μας κατηγορούσατε ότι καθυστερούμε». «Εσείς ήσασταν αυτοί που κάνατε καμπάνια υπέρ μίας χειρότερης συμφωνίας. Εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία τον Αύγουστο και αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα που τη συνοδεύουν» υπενθύμισε.

«Κάναμε μία επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε ότι ο λαός έχει αποφασίσει ποιος θα διαχειριστεί τη δύσκολη συμφωνία.

Κάνοντας λόγο για σκανδαλολογία, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «όλοι θα ελεγχθούν και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».  Ανακοινώνοντας την παράταση – κατά ένα χρόνο – του ελέγχου όλων των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμά της. Την Δευτέρα, συνέχισε, θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες και «ελπίζω η αντιπολίτευση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να το υπερψηφίσει».

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην υπόθεση του πόθεν έσχες των δύο υπουργών. «Δεν έχετε βρει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για διαφθορά. Δεχόμαστε την κριτική και τον έλεγχο αλλά να είναι στοιχειοθετημένη» τόνισε και πρόσθεσε ότι για να σταματήσει η άσκοπη συζήτηση θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, δεσμεύτηκε.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, σημείωσε με νόημα ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί». «Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργό θα βρεθεί απέναντι στον νόμο. Θα κυβερνήσουμε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο, εξήγησε χαρακτηριστικά, πρώτον γιατί οι παραβιάσεις συνεχίζονται και δεύτερον, γιατί οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία δεν μας επιτρέπουν να έχουμε εμπιστοσύνη.

«Η όποια παρέμβαση δεν μπορεί να είναι παρά για τη διάσωση των προσφύγων» κατέστησε σαφές. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μία επιχειρησιακή συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. Η Ευρώπη κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς στο προσφυγικό ζήτημα, υποστήριξε παράλληλα ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως συνειδητοποίησε ότι υπήρχε πρόβλημα μόνο όταν έφτασαν στις αυλές της κεντρικής Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ορισμένες χώρες της Ε.Ε., που έχουν μία φοβική στάση, που υψώνουν συρματοπλέγματα και που απαντούν με βία στους ανθρώπους που αναζητούν διέξοδο. Από την άλλη, αντέτεινε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που δεν υψώνουν εμπόδια.

«Στη Σύνοδο, κάναμε σαφές ότι είναι ανάγκη να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια ώστε να πραγματοποιείται από εκεί η διαδικασία μετεγκατάστασης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που έχουν οι χώρες υποδοχής.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό κράτος έχει λάβει ελάχιστα κονδύλια, όχι εξαιτίας της μη προετοιμασίας, αλλά επειδή αυτά τα κονδύλια είναι για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. «Θα υλοποιήσουμε τα λεγόμενα hot spots αλλά να κατανοήσουμε ότι είναι κέντρα ταυτοποίησης και θα πρέπει να διαμένουν το περισσότερο για δύο ημέρες και να αναχωρούν για τον προορισμό τους, που δεν είναι η Αθήνα» ανέφερε παράλληλα.