Τσίπρας: Πρόθυμοι για συνεργασία με Τουρκία αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εισερχόμενος στην συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Τόνισε δε ότι ακριβώς επειδή το αντικείμενο της Συνόδου είναι η εξεύρεση λύσης για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση, γι αυτό και η σημασία της είναι πολύ μεγάλη.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr,  ο Πρωθυπουργός δήλωσε  επίσης, ότι «η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο –ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ , στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης». Εξέφρασε την ελπίδα της ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. «Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και πολλά οικονομικά θέματα.

 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται “δράματα και τραγωδίες” με θύματα πρόσφυγες.
Ο ίδιος τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους. Σε ό,τι αφορά τα hotspots, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.