«Πολύ χρήσιμο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας υπό «ευρωπαϊκή αιγίδα» προκειμένου να «επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δήλωση του Γιουνκέρ έρχεται μία μέρα μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «εκτός συζήτησης» τις κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες για το προσφυγικό μετά και από την έντονη αντίδραση στο ενδεχόμενο αυτό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που εκφράστηκε μέσα από σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει εμμέσως τεθεί από το Βερολίνο.
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο της ναυτικής συνεργασίας υπό «ευρωπαϊκή αιγίδα». Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Real.gr, η θέση της Κομισιόν συνοψίζεται στο ότι η Τουρκία και όχι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να επιτηρεί αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της.
Η Κομισιόν όντως ζητάει από τις τουρκικές αρχές να συνεργαστούν με τις ελληνικές και όχι το αντίθετο, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι στιγμής. Το σχέδιο της Κομισιόν δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες. Ωστόσο ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η συνεργασία δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και για αυτό δεν συμφωνούν. Παρομοίως επειδή η τουρκική πλευρά θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο για αυτό και έσπευσε να αποδεχθεί την πρόταση Γιουνκέρ.
Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες απέρριπτε την ιδέα να επιχειρήσουν στο Αιγαίου δυνάμεις της υπό σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής σε αντίθεση με το πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων μέχρι σήμερα των ελληνικών κυβερνήσεων πως η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων της για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Βερολίνο: Χρειαζόμαστε «συντεταγμένη κατάσταση» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
«Χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», επανέλαβε, από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.
«Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε: «Γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη».
Τριμερής Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας;
Σημειώνεται ότι ανοιχτό έχει αφεθεί τo ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό, εφόσον παραστεί ανάγκη, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Προς το παρόν είναι σε εξέλιξη οι διμερείς επαφές και διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Γερμανίας-Τουρκίας με την Ελλάδα να επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης.
Η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία, υπογραμμίζει ωστόσο ότι η όλη συζήτηση πρέπει να γίνεται σε γνώση όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. και χωρίς να παρακάμπτονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.