ΥΠΕΞ: Δεν συζητά η Ελλάδα κοινή περιπολία ελληνοτουρκικών συνόρων

Απορρίπτει η Αθήνα το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων, μία ημέρα μετά τις σχετικές αναφορές του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε χθες να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Έλλάδας-Τουρκίας προκειμένου να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα σύνορα είναι ανοιχτά, οι διακινητές μπορούν να δράσουν όπως θέλουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και πρόσθεσε ότι «Και τώρα, δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζάιμπερτ υποστήριξε πως χρειάζεται «μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι».

Σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο Βερολίνο δια του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα ότι «η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο Πολεμικό της Ναυτικό ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

Ο κ. Κούτρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί «να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή». Ακόμη, έσπευσε να υπενθυμίσει στους εταίρους της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

«Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας», όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και πρόθεσε πως «εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία».