Βαρουφάκης: Δύσκολο στοίχημα το «παράλληλο» πρόγραμμα

Θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους αλλά δεν θα είναι τόσο σημαντική όσο έχει ανάγκη ο τόπος εκτιμά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, επίσης, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι η μόνη ελπίδα για την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία γνωρίζει ότι καλείται να εφαρμόσει το πιο «τοξικό» μνημόνιο, σημείωσε. Και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι κινείται σε πολύ επικίνδυνο έδαφος, έχοντας να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που δεν μπορεί να επιτύχει και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που απεχθάνονται οι Υπουργοί του.

Ο κ. Βαρουφάκης, όπως αναφέρει το euro2day, υποστηρίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζει δύο γραμμές άμυνας για να αντιμετωπίσει το επερχόμενο «τσουνάμι πόνου». Η πρώτη είναι να πιέσει την τρόικα να εκπληρώσει την υπόσχεση της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, μόλις εφαρμοστούν τα υφεσιακά μέτρα. Η δεύτερη γραμμή άμυνας βασίζεται στην υπόσχεση για μια «παράλληλη» ατζέντα που θα έχει στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις από το πρόγραμμα της τρόικας.

Όσον αφορά την πρώτη γραμμή άμυνας, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει μια κάποια ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι όσο μεγάλη θα έπρεπε. Ο ίδιος επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Όσον αφορά την δεύτερη γραμμή άμυνας, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως για να φέρει αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τους Έλληνες «ολιγάρχες».