Με σαφή υπονοούμενα και δηλητηριώδεις δηλώσεις πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής του Προεδρείου της Βουλής από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου στον κ. Νίκο Βούτση αμέσως μετά την εκλογή του δεύτερου στο αξίωμα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες διαλεύκανσης σκανδάλων, διεκδίκησης γερμανικών οφειλών και αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους όχι όμως στην σύναψη μνημονίων και δανειακών συμβάσεων που καταδικάζουν την κοινωνία. Αμέσως μετά το τέλος της τοποθέτησής της κοίταξε προς το μέρος του αντικαταστάτη της λέγοντας με νόημα πως «θα μας κρίνει όλους η ιστορία».
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Βούτση ο οποίος της υπενθύμισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες τους έχει κρίνει ο λαός τρεις φορές. «Μας έχει κρίνει και μας έχει επιβραβεύσει ή καταδικάσει ως κόμματα, προσωπικότητες και πολιτικές» σημείωσε με νόημα.
Συγκεκριμένα η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «αποτελεί τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας, στην προεδρία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο για τα μνημόνια. Δεν παρέδωσα τα κλειδιά και την σφραγίδα στους δανειστές» ενώ παράλληλα έδωσε στο νέο Πρόεδρο μία σειρά από έγγραφα που έχουν να κάνουν με όλες τις επιτροπές της οποίες είχε υπό την εποπτεία της όλο αυτό το διάστημα. Κλείνοντας την προσφώνησή της προς τον κ. Βούτση, τόνισε ότι «η λεγόμενη συνέχεια του κράτους πρέπει να εφαρμόζεται και ως συνέχεια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».
Στην δική του προσφώνηση ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να διαπραγματευτεί το χρέος και θα λάβει υπ’ όψη της όλα όσα έχουν γίνει από τις επιτροπές. Όλα έχουν καταγραφεί, θα κριθούμε από τον λαό και την Ιστορία».
Νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το τρίτο μνημόνιο. Στο 20 σελίδων πόρισμα αναφέρεται ότι η Επιτροπή Αλήθειας “κατέδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μετά το 2009 ήταν στην πραγματικότητα ιδιωτικό χρέος που είχε μετατραπεί σε δημόσιο-κρατικό” και πως αργότερα, “οι ίδιες χώρες και οι θεσμοί που μετέτρεψαν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο προχώρησαν, από το 2010 και έπειτα, στη σύναψη μιας σειράς δανειακών συμβάσεων και μνημονίων”.
Όπως αναφέρεται η Επιτροπή Αλήθειας διαπίστωσε ότι το χρέος “ήταν απεχθές, παράνομο, αθέμιτο και εξολοκλήρου μη βιώσιμο”. Σύμφωνα με το πόρισμα “το τρίτο μνημόνιο είναι πανομοιότυπο με τα δύο προηγούμενα”, “εξακολουθεί να παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα”, και “μεταφέρει το βάρος της διαρθρωτικής προσαρμογής στην ελληνική κοινωνία”.
Το συμπέρασμα του πορίσματος διαβλέπει ότι “το τρίτο Μνημόνιο βασίζεται στις ίδιες υποθέσεις και στα ίδια αξιώματα όπως τα δύο πρώτα προηγούμενα Μνημόνια Κατανόησης. Ως εκ τούτου, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφήνοντας το χρέος μη βιώσιμο”. Το πόρισμα της Επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής.