Να αλλάξουμε θεμελιωδώς την Ελλάδα μέσα στην τετραετία

Το στρατηγικό μας σχέδιο, είναι η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία. Πρέπει το συντομότερο να βγούμε από την επιτροπεία και να επιστρέψουμε στις αγορές. Είναι θεμελιώδες να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, αλλά με κοινωνικό πρόσημο τόνισε μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καθαρή προοπτική τετραετίας και ισχυρή εντολή να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Βρισκόμαστε εδώ μετά τη νικηφόρα εκλογική μάχη. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία που δικαίωσε το σκληρό και δίκαιο αγώνα μας αλλά και τη δύσκολη επιλογή που κάναμε να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό με τους εταίρους μας, υπογράμμισε.

Το επόμενο διάστημα, μπορούμε πλέον να τα βάλουμε με την κρατικοδίαιτη ελίτ που έκρυψε αφορολόγητα έσοδα σε λίστες εξωτερικού, σε offshore εταιρίες, διατηρώντας μια προνομιακή σχέση με τράπεζες και μέσα ενημέρωσης . Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τον τόπο θα είναι αυτοί. Η ΝΔ απλά θα αναπαράγει τη δική της αντιπολιτευτική στρατηγική.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της. «Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Το χρέος και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να αλλάξει το μοντέλο διεθνώς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Πρώτος στόχος του ταξιδιού στις ΗΠΑ ήταν η διεθνοποίηση του προβλήματος του χρέους. Εχουμε μπροστά μας πολύ σημαντική διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, μετά την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή πριν το τέλος του έτους. Θα διαμορφώσουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες. Το πρόβλημα του χρέους προφανώς δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα, ούτε ευρωπαϊκό αλλά είναι διεθνές πρόβλημα, τόνισε.

Στο πλαίσιο της σημαντικής διαπραγμάτευσης, καθήκον μας ήταν να διαμορφώσουμε συμμαχίες και αυτό κάναμε.
Η διάσκεψη του ΟΗΕ ήταν το κατάλληλο βήμα για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και εκ του αποτελέσματος, το πετύχαμε. Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν. Ήθελαν την κυβέρνηση να είναι σιωπηλή και να λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αλλά η δική μας κυβέρνηση δεν είναι τέτοιου είδους κυβέρνηση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πάντα θέση του είναι η διαπραγμάτευση με ανοιχτά χαρτιά και με καθαρές κουβέντες. «Αυτό κάναμε και αυτό ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας. Έχουμε κερδίσει έδαφος και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να φανούμε ρεαλιστές.».

Τόνισε ότι το χρέος δεν είναι απλά θέμα αριθμητικής. Από αυτό εξαρτάται η επιστροφή της χώρας στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, που είναι αναγκαία για την προσέλκυση επενδύσεων.

Θα πρότεινα στη ΝΔ αντί να παίζει παιχνίδια ότι δήθεν αυτή είναι φιλική με τους επενδυτές και εμείς δεν τους αγαπάμε, να παραδεχτεί την αλήθεια που λένε οι αριθμοί. Επί των ημερών της δεν έγινε τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων γιατί δεν είχε γίνει τίποτα για να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

Κάλεσε δε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν, να συμβάλλουν στη μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας», αν και σημείωσε στη συνέχεια ότι «η καλύτερη βοήθεια που έχουν να κάνουν είναι να μείνουν σιωπηλοί, αν είναι να συνεχίσουν τη ρητορεία για το χρέος. Αν είναι να κάνουν αυτά, μένοντας σιωπηλοί θα προσφέρουν καλύτερη υπηρεσία στη χώρα».

Δεύτερος στόχος ήταν να ανοίξουμε από τη δική μας πλευρά το μεγάλο -επίσης παγκόσμιο- ζήτημα των προσφυγικών ροών. Οι χώρος υποδοχής χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και να κλείσει την πόρτα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι αντιμέτωπη με κρίση ταυτότητας.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Εχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολο έργο, να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, αλλά και να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία:

– Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διαχείρισης των κόκκινων δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας.

– Τα ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

– Την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων

– Να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων – με την υιοθέτηση ενός σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς.

Πριν από όλα, για να το πετύχουμε όλα αυτά, είναι συμφέρον μας να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πρώτη αξιολόγηση για να ανοίξει το συντομότερο η συζήτηση για το χρέος.

Οι στόχοι του παράλληλου προγράμματος

Παράλληλα με την εφαρμογή της συμφωνίας, οφείλουμε, τόνισε, να βάλουμε μπροστά και την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αντιστρέψει την πορεία της χώρας. Ανέφερε ενδεικτικά ότι είμαστε αποφασισμένοι:

-Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική χρήση
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα
– Να αξιοποιήσουμε κονδύλια ΕΣΠΑ σε νέα κατεύθυνση προς όφελος νέων επιστημών και καινοτομίας
– Να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία
– Να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών
– Να συνεχίσουμε την καταπολέμηση διαφθοράς και φοροδιαφυγής
– Να προχωρήσουμε τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση
– Να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας
– Να κάνουμε τις μεγάλες τομές που απαιτούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Δύσκολη η υλοποίηση της συμφωνίας

Το στρατηγικό μας σχέδιο, είναι η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία. Πρέπει το συντομότερο να βγούμε από την επιτροπεία και να επιστρέψουμε στις αγορές. Είναι θεμελιώδες να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, αλλά με κοινωνικό πρόσημο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ξανά σε θέσεις κυβερνητικές, σπάζοντας ρεκόρ, έχοντας κερδίσει από τις ευρωεκλογές τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε 14 μήνες, επειδή μας εμπιστεύτηκαν τα λαϊκά στρώματα. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ποιους εκπροσωπούμε σε αυτά τα έδρανα, τόνισε.

Οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε δύσκολο έργο και ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αποφάσεις που δεν είναι ευχάριστες. Θα το κάνουμε, λέγοντας πάντα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εξηγώντας ότι είναι μια διαδρομή αναγκαία για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας, να προχωρήσουμε τη λύση για το χρέος, Στόχος μας είναι πάντα να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους.

Να μην επιτρέψουμε τη διασπορά του φόβου

Εγκάλεσε την αντιπολίτευση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που είχαν ψηφίσει τους νόμους του 2010 και το Μεσοπρόθεσμο βγήκαν στα κάγκελα να καταγγείλουν εμάς που το εφαρμόζουμε. Αυτοί που έκαναν τη μεγάλη καμπάνια για το «ναι» στο δημοψήφισμα, βγήκαν τώρα να φωνάξουν για τα όρια ηλικίας.

Η παραπληροφόρηση θα κυριαρχήσει, θα ακούσουμε πολλά για φοροκαταιγίδες και ψαλίδα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε αμυντική λογική. Τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Δεν λογοδοτούμε σε αυτούς ούτε στα δελτία ειδήσεων αλλά στον λαό. Τον σεβόμαστε και του λέμε την αλήθεια. Εξηγούμε τι μέτρα παίρνουμε και γιατί τα παίρνουμε. Το πιο σημαντικό, δεν πρέπει να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου.

Αιχμές για τους επίορκους

Από την άλλη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το μαζεύουμε αμέσως. Ο νόμος Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο δημόσιο ήταν ένας κατάπτυστος νόμος. Κάναμε πολύ καλά και τον καταργήσαμε. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση. Όταν όμως είδαμε ότι ανοίξαμε παραθυράκι για την επιστροφή επίορκων, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά πριν μας το υποδείξει οποιοσδήποτε. Λάθη θα κάνουμε, είναι ανθρώπινο, το ζητούμενο είναι να τα αντιμετωπίζουμε ριζικά πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε.

Τέλος, τόνισε, η νέα κυβέρνηση έχει, όπως και το κόμμα, βασική προτεραιότητα να ανοίξει τα θέματα της Δημοκρατίας και της συνταγματικής αναθεώρησης. Ομως τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να ανοίξουν συντεταγμένα, όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή: euro2day