Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τις επαφές Τσίπρα στη Νέα Υόρκη- Αύριο η ορκομωσία των βουλευτών

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι η χώρα ξαναμπαίνει στο διεθνές προσκήνιο, φιλοδοξώντας να είναι μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων.

Στις επαφές του ο Πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν, άνοιξε μια σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων το χρέος, τα ενεργειακά, το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι για το προσφυγικό η ελληνική πλευρά κατέθεσε θετικές προτάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος, ενώ στα εθνικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό και το Σκοπιανό, η Αθήνα επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η ελληνική πλευρά δηλώνει πρόθυμη να κάνει βήματα πίσω, ωστόσο όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει νόημα να προβεί σε προτάσεις αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παραμένει άκαμπτη. Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι σύμφωνα με το Mega αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβριο.

Από την ελληνική πλευρά δίνεται ακόμη ιδιαίτερο βάρος στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος επιβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική υποχρέωση σχετικά με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί ορκίζονται οι 300 βουλευτές που εκλέχθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ την Κυριακή την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, για τη θέση του οποίου η κυβέρνηση θα προτείνει το Νίκο Βούτση. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.