Η Ρ.Δούρου ζήτησε έρευνα στον ΕΔΣΝΑ για τις αγωγές εργολάβων

Τόκους υπερημερίας περί τα 9.000.000 ευρώ, επειδή ο διαδημοτικός σύνδεσμος της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) καθυστέρησε να πληρώσει, ζητούν με επιστολές τους κοινοπραξίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, κλπ, ενώ για τα 2.680.000 ευρώ εξ’ αυτών έχουν κατατεθεί και αγωγές. Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) «σχετικά με τα αίτια πρόκλησης αδικαιολόγητα υψηλών τόκων υπερημερίας σε βάρος της περιουσίας του κατά συνέπεια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Κατά την κα Δούρου, δημιουργούνται υπόνοιες «ως προς τη σκοπιμότητα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση από την Υπηρεσία των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής και εξόφλησής τους με συνέπεια την πρόκληση υπερβολικών ποσών τόκων υπερημερίας». Από τα στοιχεία που ζήτησε η περιφερειάρχης Αττικής προέκυψε «ότι υπάρχει συστηματική και κατ’ εξακολούθηση καθυστέρηση, στην έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων που αφορούσαν την πληρωμή των ανωτέρω κοινοπραξιών, η οποία τα έτη 2013-2014 μέχρι και τις 28.7.2014, υπερβαίνει το ένα ημερολογιακό έτος, φθάνει δε και τις 473 ημέρες!».

Στην Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζουν πως «με αυτό τον τρόπο (με την αξίωση δηλαδή τόκων υπερημερίας) δημιουργείται οικονομικό όφελος για τους αναδόχους σε βάρος της περιουσίας του ΕΔΣΝΑ. Το παράδοξο και το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης είναι ότι κατά το χρόνο υποχρέωσης της πληρωμής φαίνεται να υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να μη δημιουργηθεί ή να περιοριστεί η τοκοφορία των απαιτήσεων των αναδόχων!!!».

Μάλιστα, «από αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κατά τα έτη 2013 – 2014 προκύπτει ότι ήταν απολύτως σε γνώση των μελών της και της προηγούμενης Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, η συστηματική πρόκληση των τόκων υπερημερίας μέσω της καθυστέρησης στην έκδοση των ΧΕΠ με ισόποση ζημιά της περιουσίας του ΕΔΣΝΑ».

Σύμφωνα με το euro2day, η Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΔΔ, καθηγητή Δημοσθένη Κασσαβέτη, να επιληφθεί της έρευνας καθώς και της έκδοσης σχετικού πορίσματος για τη ζημία την οποία έχει υποστεί ο ΕΔΣΝΑ, ποσού 8.988.555,58€, από τη δημιουργία σε βάρος του αξιώσεων για την καταβολή τόκων υπερημερίας από τις αιτίες που αναφέρονται παραπάνω και να ασκήσει τις αρμοδιότητές του (πειθαρχικές και ποινικές), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3074/2002.